Način pripreme
Zdravi krekeri se lako prave i pogodni su i za stariju decu i za male bebe (koje su već počele da jedu).
Jedna crvena cvekla se oljušti i iseče na kockice. Dve srednje ili jedna velika šargarepa se takođe očiste i iseku na komade veličine već isečene cvekle.
Dve vrste povrća se stave u lonac sa vodom i skuvaju.
Čim je gotovo, ocede se iz vode i sipaju u posudu. Ostavite da se hladi 5 minuta, a za to vreme istopite kravlji maslac (bez ključanja) i narendajte kačkavalj.
Ohlađenu šargarepu i cveklu izgnječite viljuškom. U njih se dodaju rendani kačkavalj i otopljeni kravlji maslac. Pomešajte kašikom.
Zatim dodajte malo brašna i umesite smesu rukama. Količina brašna je relativna. Trebalo bi da se dobije mekano testo. Nakon toga pobrašnimo našu radnu površinu ili sto i rukama razvijemo testo na oko pola centimetra debljine.
Različitim kalupima za kolačiće isečemo zdrave krekere i ređamo u pleh obložen papirom za pečenje.
Kada isečemo krekere, od ostatka testa ponovo umesimo testo, razvijemo i isečemo, sve se ponavlja dok se ne završi testo.
Zdravi krekeri se peku u rerni zagrejanoj na 150 stepeni 15 minuta. Čim se ohlade, spremni su za jelo.