Način pripreme
Prvo treba da namočimo pasulj na minimum šest sati.
Zatim ga kuvamo sa malo sode za hleb, ključa i menjamo vodu. Ovo radimo da bi bio težak za stomak. Kada pasulj uzavri sa novom vodom, već ga kuvamo dok ne bude gotov, dodajemo so i malo maslinovog ulja.
Kada je pasulj gotov, skidamo ga sa ringle i u tiganju zagrevamo ostalu količinu maslinovog ulja. Na njemu dinstamo naseckani luk, šargarepu, crvenu papriku, divlju nanu.
Dodajemo i paradajz, izmešan sa medom. Zatim procedimo pasulj i stavljamo ga u dinstano povrće.
Dodajemo i malo vode u kojoj se pasulj kuvao i izmešamo.
Pasulj raspoređujemo u glinenim tanjirima ili đuvečarama. Odozgo posipamo sa malo krupno iseckanih oraha.
Stavljamo u rernu i pečemo pasulj sa medom i orasima na 170 stepeni na pola sati.