Način pripreme
Potopite pasulj uveče, ujutru promenite vodu i skuvajte ga. Procedite skuvani pasulj, stavite ga u okruglu posudu za pečenje i ostavite 3 kašike pasulja sa čorbom.
Isecite praziluk na pola i isecite na polumesece, uradite isto i sa lukom. Stavite u tiganj ulje i dinstajte ga u njemu dok ne omekša.
Dodajte narendanu šargarepu i sitno isečenu papriku. Dodajte maslac i posolite, ostavite oko 10 minuta pod poklopcem dok se povrće ne karamelizuje, mešajući s vremena na vreme.
Dodajte alevu papriku i biber, promešajte. Sipajte gotovo povrće u posudu za pečenje u proceđen pasulj i mešajte da se sjedini. Dodajte sitno isečen beli luk i lovorov list.
Izgnječite skuvana zrna koja ste izdvojili na početku, razredite ih sa 1-2 šolje čorbe i prelijte pasulj dok ga ne prekrije.
Oljuštite i operite kobasice, isecite na dva jednaka dela. Na svakom delu napravite mali razrez donekle i potopite ih u posudu sa pasuljem.
Stavite posudu sa pasuljem sa kobasicom u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni i pecite dok pasulj ne dobije zlatnu koricu i kobasice ne dobiju blagu preplanulost.
Pečeni pasulj sa kobasicom u rerni je mnogo ukusno jelo, sjajno za zimske večeri kod kuće.