Način pripreme
Trešnje se veoma dobro operu i zatim se rasporde po raširenoj kuhinjsoj krpi da se osuše.
Posuše se i očiste od drški, a olovkom ili posebnom mašinicom se vade koštice.
Kada se očiste od koštica, gramaža trešanja će biti otprilike 1 kg.
Voće se stavlja u duboku tepsiju i zasipa se sa 1 kg šećera. Tako odstoji 4-5 sati, a najbolje jednu noć kako bi pustio sok.
Na kraju se dodaje 1/2 kašičice limunske kiseline i tepsija sa trešnjama se ubacuje u prethodno zagrejanu rernu na 150 stepeni.
Peče se sat vremena.
Zatim se tepsija vadi iz rerne i čim se malo ohladi gotovo slatko od trešanja, stavlja se u suve tegle.
Zatvori se još toplo i orkeće se naopačke. Od toplote slatkog dobija se vakp i slatko od trešanja može da stoji godinama.
Jednostavno slatko do trešanja sa 3 sastojka serviramo sa palačinkama i bakinim kolačima.