Pečeno svinjsko kontrafile

MilenMilen
Početnik
10291
Pečeno svinjsko kontrafile
Fotografije: Milen
1 / 6
14/03/2024
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
120 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
180 min.
Porcije
5
"Pečeno svinjsko kontrafile je sočno i neverovatno ukusno. Okuplja sve oko stola."

Potrebni sastojci

  • svinjsko kontrafile - 1, 5 - 2 kg celi komad
  • maslinovo ulje - 3 kašike
  • kravlji maslac - 1 kašika
  • beli luk - 2 čena
  • brašno - 1 kašika
  • bujon - 200 ml
  • majčina dušica
  • ruzmarin
  • so
  • biber
* merne jedinice

Način pripreme

Ceo komad svinjskog mesa se dobro posoli, začini biberom, pokrije folijom i stavi u frižider na 12-24 sata. Meso se izvadi iz frižidera i ostavi na sobnoj temperaturi najmanje 1 sat.

Vezano je konopcem za meso kao što je prikazano na fotografiji da bi dobio cilindrični oblik i da bi se svinjetina ravnomernije ispekla. U zagrejanom tiganju sa malo masnoće zapečatite meso sa svih strana.

Kada okrenemo na poslednju stranu, u šerpu stavite 1 kašiku maslaca, 2 čena belog luka, ruzmarin i majčinu dušicu i prelijte meso kašikom još 1-2 minuta.

Stavlja se u pleh bez pokrivanja i peče na 160 stepeni bez ventilatora dok unutrašnja temperatura u sredini ne bude 65 stepeni, meni je trebalo 55 minuta.

Masnoća i sokovi iz pleha se stavljaju u tiganj sa kašikom brašna i postepeno dodaje bujon dok se ne dobije sos gustine boze.

Nakon što izvadite meso iz rerne, ostavite da odstoji 20 minuta bez pokrivanja. Reže se na tanke komade koji se preliju sosom. Svinjetina sa sosom ispada fenomenalna.

Pečeno svinjsko kontrafile je sočno i neverovatno ukusno. Okuplja sve oko stola.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: