Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Paelja»Paelja sa piletinom i povrćem

Paelja sa piletinom i povrćem

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78816k967
Paelja sa piletinom i povrćem
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 6
14/03/2024
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
55 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
3
"Paelju odmotajte i ukrasite trakama crvene paprike i 4 četvrtine limuna, koje se zatim istiskuju preko pirinča - po želji. Prekrasna paelja sa piletinom!"

Potrebni sastojci

  • piletina - 450 g donji batak i krilca
  • pirinač - 300 g Bomba ili Valensijanska sorta za paelju (okruglo zrno)
  • boranija - 150 g sveža
  • pasulj - 200 g krupni beli pasulj, iz konzerve
  • crvena paprika - 1 komad
  • luk - 1/2 srednje glavice
  • paradajz - 2 komada, rendani
  • šafran - 2 prstohvata
  • maslinovo ulje - oko 60 ml
  • aleva paprika - 1 kašika
  • ruzmarin - 1 grančica
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Crni luk sitno iseckati. Narendajte paradajz, a crvenu papriku očistite i isecite na dugačke trake. Boraniju očistite i isecite, a kuvanu boraniju operite i ocedite.

Pasulj za ovo jelo je posebna sorta (garrofon), obično se dodaje svež i dok je mekan i tek iz mahune, ali dobro funkcioniše i krupni pasulj iz konzerve ili pasulj dok je prethodno prokuvan.

Pripremite svoje meso tako što ćete batake iseći na dva ili tri dela i prepoloviti krilca (možete da uklonite manji deo koji nema mnogo mesa).

U ovoj lakoj paelji koristimo samo piletinu, ali tradicionalna paelja se pravi i od zeca, koji se može zameniti svinjetinom ili bilo kojom kombinacijom ova tri. Ponekad se dodaju i male ćuftice od posebno začinjenog mlevenog mesa. U ovom slučaju pravimo najlakšu moguću verziju, koja je i veoma ukusna.

Kao poslednji deo pripreme - stavite dlačice šafrana u 1 šoljicu vode i promešajte (voda će postati obojena).

Uključite aparat za paelju ili pripremite vatru ako ćete je tako praviti. Ako nemate ni jedno ni drugo, zagrejte ringlu najvećeg mogućeg prečnika. Tiganj za paelju mora da ima prečnik od najmanje 40 cm, a takve ploče za kuvanje su retko dostupne. Važno je da se toplota ravnomerno raspoređuje.

Stavite tiganj na vatru (umereno jaku), u sredinu sipajte maslinovo ulje, a okolo pospite so, da ne prska.

Kada se masnoća zagreje, dodajte komade piletine i pržite do zlatne boje, mešajući.

Uklonite meso na ivice tiganja, a u sredinu stavite boraniju da se prži. U jednom uglu ispržite crvenu papriku na trakice, a kada porumeni, izvadite je.

Kad pasulj omekša, gurnite ga u stranu i sipajte luk. Nakon što malo porumeni, dodajte paradajz, pa crvenu papriku. Promešajte samo u sredini, prethodno smanjivši vatru.

Sipajte oko 900 ml vode i izmerite drvenim štapićem dokle je nivo. Sipajte šafran sa vodom. Kuvajte dok meso ne bude spremno, lagano pojačavajući vatru. Dodajte vodu ako je potrebno. Konačno, nivo tečnosti treba da bude u prvobitnom stanju koje ste izmerili.

Sipajte pirinač u krst. Lagano razmažite drvenom kašikom da se ravnomerno rasporedi. Dodajte i beli pasulj. Posolite. Bujon treba da bude malo slaniji. Dodajte grančicu ruzmarina za ukus.

Pojačajte vatru i kuvajte 8 minuta, a zatim smanjite na nisku još 10-11 minuta. Ako je za to vreme bujon potpuno ispario, sipam malo vrele vode, ali to se uglavnom ne preporučuje. Sve vreme pirinač se ne meša! Pred kraj se ukloni grančica ruzmarina.

Povucite posudu sa vatre. Čvrsto zamotajte folijom i ostavite 10 minuta.

Odmotajte paelju i ukrasite je trakama crvene paprike i sa 4 četvrtine limuna, koje se zatim istiskuju preko pirinča (ovo je po želji).

Prelepa paelja sa piletinom!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: