Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Paelja»Paelja sa zečetinom i piletinom

Paelja sa zečetinom i piletinom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Paelja sa zečetinom i piletinom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
65 min.
Ukupno
95 min.
Porcije
7
"Kažu da je ovo najukusnija paelja koju čovek može da proba, ali vi treba da proverite da li je tačno"

Potrebni sastojci

  • pirinač - 500 g
  • piletina - 300 g (bataci, plećke)
  • zec - 200 g
  • boranija - 100 - 120 g, ravna
  • pasulj - 60 - 70 g, kuvan, beo
  • artičoka - 4 komada, po želji
  • paradajz - 100 g, izrendan
  • beli luk - 2 - 3 čena
  • pileći bujon - 2 l
  • šafran - 3 prstohvata
  • so - po ukusu
  • maslinovo ulje - 100 - 110 ml
  • limun - 2 komada
* merne jedinice

Način pripreme

1. Pripremite sve sastojke, očistite i isecite boraniju krupnije, beli luk sitno. Meso treba da bude u komadima, zato je najbolje da zamolite da vam iseku u mesari, zbog toga što ima kostiju koje se u domaćim uslovima teško seku odgovarajućom kuhinjskom testerom. Ako ipak odlučite da radite, imajte u vidu da treba da pazite da ne slomite kosti, pošto bi se u paelji našli mali oštri komadi, koji su neprijatni prilikom konzumiranja. Koristimo zečetinu i piletinu sa korstima zbog toga što je krtije.

2. Ugrejte maslinovo ulje i u njemu propržite iseckano meso. Dodajte beli luk i izrendan paradajz, mešajte minut-dva.

3. Sipajte bujona (topao) i ostavite da se krčka na umerenoj vatri oko 20 minuta

4. Stavite boraniju, artičoku, so po ukusu i šafran, a nakon nekoliko minuta i pirinač bombu. Kuvajte 30 minuta ili dok potpuno ne upije tečnost. Na polovini vremena smanjite vatru da bude slaba. Čak i ako zagori po dnu nemojte mešati! Paelja se ne meša, zagorelu koricu po dnu vole svi španci u uvek se svađaju ko će da je pojede.

5. Pred kraj kuvanja dodajte krupniji pasulj.

6. Gotovo jelo ostavite da odstoji 10 minuta pokriveno krpom i onda servirajte. Ukrasite limunom, isečenim na četvrtine.

Napomena: Ovu količinu i ovakvu paelju bi bilo teško pripremiti na ringli, nego samo na vatri ili na plinu uz pomoć specijanog uređaja za paelju - paejera. Pošto se kod nas teško nalazi taj uređaj, možete peci u rerni kao što standrardno pripremate pirinač.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: