Način pripreme
1. Pripremite sve sastojke, očistite i isecite boraniju krupnije, beli luk sitno. Meso treba da bude u komadima, zato je najbolje da zamolite da vam iseku u mesari, zbog toga što ima kostiju koje se u domaćim uslovima teško seku odgovarajućom kuhinjskom testerom. Ako ipak odlučite da radite, imajte u vidu da treba da pazite da ne slomite kosti, pošto bi se u paelji našli mali oštri komadi, koji su neprijatni prilikom konzumiranja. Koristimo zečetinu i piletinu sa korstima zbog toga što je krtije.
2. Ugrejte maslinovo ulje i u njemu propržite iseckano meso. Dodajte beli luk i izrendan paradajz, mešajte minut-dva.
3. Sipajte bujona (topao) i ostavite da se krčka na umerenoj vatri oko 20 minuta
4. Stavite boraniju, artičoku, so po ukusu i šafran, a nakon nekoliko minuta i pirinač bombu. Kuvajte 30 minuta ili dok potpuno ne upije tečnost. Na polovini vremena smanjite vatru da bude slaba. Čak i ako zagori po dnu nemojte mešati! Paelja se ne meša, zagorelu koricu po dnu vole svi španci u uvek se svađaju ko će da je pojede.
5. Pred kraj kuvanja dodajte krupniji pasulj.
6. Gotovo jelo ostavite da odstoji 10 minuta pokriveno krpom i onda servirajte. Ukrasite limunom, isečenim na četvrtine.
Napomena: Ovu količinu i ovakvu paelju bi bilo teško pripremiti na ringli, nego samo na vatri ili na plinu uz pomoć specijanog uređaja za paelju - paejera. Pošto se kod nas teško nalazi taj uređaj, možete peci u rerni kao što standrardno pripremate pirinač.