Paelja sa piletinom

Mariola PantelicMariola PantelicDžedaj67813
13/07/2019
"Treba vam samo odgovarajuća posuda - a sa ovim detaljnim receptom svako može da napravi savršenu paelju "
Priprema15 min.
Kuvanje45 min.
Ukupno60 min.
Porcije4
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano88
  • Pregledi tokom meseca44
  • Pregledi tokom sedmice4
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • pile - 1 komad, oko 1 kg
  • pirinač - 350 g (ili za svaku prociju po 3 šake9
  • paprika - 1 velika crvena paprika
  • artičoka - 2 komada (može i bez nje, ali poboljšava ukus)
  • beli luk - 1 mala glavica
  • paradajz - 2 komada
  • šafran
  • boja za kuvanje - žuta boja za hranu (paelja treba da bude žute boje)
  • peršun
  • univerzalni začin - 1 kašika, od povrća
  • maslinovo ulje - 60 g
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Izuzetno je važna posuda u kojoj će se spremati paelja (ili takozvana paeljerija) da je posuda prečnika 35 cm i dubine 5 cm - za oko 4 porcije.

1. Očistite i isecite pile na male parčiće, po želji odstranite kožu.

2. Isecite papriku na trake. Očistite i isecite artičoku. Isecite na sitno beli luk, peršun i oljušten paradajz.

3. Zagrejte maslinovo ulje i paeljeriji i ispržite papriku tako da može da se oljušti i izvadite. Zapržite artičoku, beli luk, peršun i paradajz. Nakon toga dodajte pile i ispržite dobro.

4. Prelivate skoro do vrha vodom, dodajete začine i so, ostavljate da provri skoro dok se potpuno ne skuva meso, ako je neophodno dodajete vodu. Dodajete pirinač (očišćen i suv) posipajući po celoj paeljeriji.

Mešate blago da se ravnomerno rasporedi. Dok ne bude gotova, paelja se više ne meša. Kada pirinač blago nabubri poređate papriku odozgo.

Ostavite da se krčka na laganoj vatri, dok s vremena na vreme rastresete posudu ako je neophodno dodajte toplu vodu dok se pirinač potpuno ne skuva (ne treba da je prekuvan niti slepljen). Nakon toga pokrijte poklopcem na 5 minuta. Servirajte sa limunom.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar