Način pripreme
U duboku posudu se razbiju 4 jaja i dobro se umute. U njih se sipa 50 ml ulja i izmeša se.
U suvu posudu se proseje 150 g belog brašna i 1 supena kašika prirodnog kakaa. U njih se dodaju ostali suvi sastojci - šećer, vanila, prašak za pecivo i so.
Sastojci se dobro pomešaju i dodaju u umućena jaja i ulje. Svi sastojci se izmešaju i od njih se dobija gusto testo za kolač.
Ono se sipa u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Kakao kolač se peče na 180 stepeni u zagrejanoj rerni dok čačkalica ne bude suva.
Za to vreme u maloj šerpici topimo kravlji maslac i u njega dodajemo 500 ml vode. Čim tečnost uzavri, sipamo šećer i prirodni kakao.
Dobro izmešamo i sve ostavljamo da malo vri 5-6 minuta. Čim je kora gotova, vadi se iz rerne i dok je još vruć svuda se izbocka čačkalicom za zube ili štapićem i takođe se preliva vrućim sirupom.
Preliveni kolač se ostavlja na hladnom na 3-4 sata i dekoriše se po želji (kokosovim brašnom, voćem, drugim).
Pijana kaluđerica se seče na komade željene veličine i servira se.