Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kolač sa sirupom»Kolač Pijana kaluđerica

Kolač Pijana kaluđerica

Bilyana VladovaBilyana Vladova
Šef kuhinje
11840341
Kolač Pijana kaluđerica
Fotografije: Bilyana Vladova
3 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
10
"Pijana kaluđerica je ukusna rođaka žedne monahinje"

Potrebni sastojci

  • Za koru
  • jaja - 4 komada
  • ulje - 50 ml
  • šećer - 200 g
  • vanila - 2 kesice
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • brašno - 150 g
  • kakao - 1 supena kašika, prirodni
  • so - 1 prstohvat
  • Za sirup
  • voda - 500 ml
  • kravlji maslac - 50 g
  • šećer - 200 g
  • prirodni kakao - 50 g
* merne jedinice

Način pripreme

U duboku posudu se razbiju 4 jaja i dobro se umute. U njih se sipa 50 ml ulja i izmeša se.

U suvu posudu se proseje 150 g belog brašna i 1 supena kašika prirodnog kakaa. U njih se dodaju ostali suvi sastojci - šećer, vanila, prašak za pecivo i so.

Sastojci se dobro pomešaju i dodaju u umućena jaja i ulje. Svi sastojci se izmešaju i od njih se dobija gusto testo za kolač.

Ono se sipa u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Kakao kolač se peče na 180 stepeni u zagrejanoj rerni dok čačkalica ne bude suva.

Za to vreme u maloj šerpici topimo kravlji maslac i u njega dodajemo 500 ml vode. Čim tečnost uzavri, sipamo šećer i prirodni kakao.

Dobro izmešamo i sve ostavljamo da malo vri 5-6 minuta. Čim je kora gotova, vadi se iz rerne i dok je još vruć svuda se izbocka čačkalicom za zube ili štapićem i takođe se preliva vrućim sirupom.

Preliveni kolač se ostavlja na hladnom na 3-4 sata i dekoriše se po želji (kokosovim brašnom, voćem, drugim).

Pijana kaluđerica se seče na komade željene veličine i servira se.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: