Način pripreme
Postoje dva recepta koje sam koristila sam koristila za ovu fantasičnu i veoma čokoladnu tortu.
Jedan je od cimeta Subjektivno za Italiju od kog sam napravila samu tortu, a drugi je recept Lusi Evtimove od koje sam koristila čokoladnu glazuru ogledalo.
Da biste napravili ovu tortu, prvo napravite koru.
U posudi umutite jaja s aprstohvatom soli i u njih postepeno dodajte šećer, mešajući mikserom na visokim obrtajima 7-8 miinuta. Smesa mora da bude veoma vazdušasta i da utrostruči svoju zapreminu.
Nakon toga u etapama dodajte skrob, brašno i kakao, prosejte ih.
Pažljivo mešajte špatulom kako bi se sačuvali vazdušastost smese.
Dobija se vazdušasta kakao smesa koju sipajte u kalup sa padajućim dnom sa prečnikom od 20-22 cm, obložen papirom za pečenje i stavite da se peče u zagrejanoj rerni na 180 stepeni otprilike 30 minuta dok čačkalica ne bude suva.
Gotovu koru za tortu izvadite iz kalupa za pečenje, skinite papir i u potpunosti ohladite na rešetci.
Za to vreme namočite višnje u 50 ml ruma. Ja sam koristila slatko od višanja koje sam ocedila i uzela sam samo voće.
Kada se kora ohladila, odsecite otprilike 1/4 gornjeg kraja i odvojte ga.
Prstima izdubite unutrašnjost ostalog dela ostavljajući otprilike 2 cm za bord.
U posudu na vodenoj pari stavite čokoladu, kondenzovano mleko i maslac i sačekajte dok se u potpunosti ne istopi i ne dobije glatka čokoladna smesa.
U njih dodajte i višnje zajedno sa rumom.
Izdubljeni deo kore sitno izmrvite i takođe dodajte.
Mešajte i ovom smesom napunite tortu i izravnajte.
Dobro bi bilo pre nego što je napunite da stegnete prsten ili da koristite prsten kalupa u kom ste pekli koru.
Pokrijte ranije odsečenom korom i lagano pritisnite.
Tortu stavite u frižider na 5-6 sati da se stegne.
Nakon toga možete napraviti glazuru.
Namočite želatin u malo hladne vode i sačekajte da nabubri.
U drugoj posudi pomešajte vodu i prosejani kakao i mešajte dok ne postane homogeno.
Dodajte tečnu pavlaku i šećer i stavite na ringlu da se zagreje i da se šećer istopi.
U vruću smesu dodajte nabubreli želatin i izmešajte da se u potpunosti istopi.
Nakon toga procedite glazuru finom cediljkom i ostavite da se u potpunosti ohladi na sobnoj temperaturi.
Prepoznaćete da je gotova kada postane gušća i teška.
Izvadite tortu iz frižidera i stavite je na rešetku u tepsiju ili drugu posudu.
Cilj je da iscuri višak glazure.
Počnite da zalivate sa po malo glazure, počinjući od centra.
Sama glazura je jiš tečna i dobro će pokriti ohlađenu tortu, nećete morati da je mažete.
Ja sam dodala dva puta zalivajući po malo kašikom, stavila sam u frižider da se stegne i to sam ponovila još jednom.
Kada zalijete tortu glazurom, vratite u frižider na još 2 sata, a posle je dekorišite prema vašem ukusu.
Ja sam koristila seckani badem, nekoliko čokoladnih perli i zrnca nara.
Nisam fotografisala unutrašnjost trote, zato što je bila za poklon, ali vas uveravam da je predivnog izgleda i ukusa.
Torta Pijana višnja sa čokoladnom glazurom ogledalo je gotova.