Bonapeti.rs»Recepti»Slatko»Pekmez od jabuka

Pekmez od jabuka

LiudmilaLiudmila
Inovator
4771771k173
Pekmez od jabuka
Fotografije: Liudmila
1 / 2
08/04/2024
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
180 min.
Porcije
5
"Pekmez od jabuka po originalnom babinom receptu iz davnina. Moja baba je koristila pekmez u čaju i ja ga pretežno tako koristim."

Potrebni sastojci

  • jabuke - 2 kg
  • sok od jabuka - 300 ml
  • šećer - 1 kg
  • limuntus - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Pekmez može da se napravi od bilo kog voća. Moja baba je pravila u svoje vreme pekmez od dunja, gružđa, jabuka. Ovo je recept koji znam od nje.

Polovina jabuka se nasecka na kockice i zaliva vodom, da ih pokrije. Kada se skuvaju, dobijeni sok se procedi kroz gazu, gustu gazu, sitnu cediljku.

U njega se dodaje sok drugog kilograma jabka. U zavisnosti od sorte dobiće se drugačija količina, zato su mere relativne.

Nakon toga se dodaje kilogram šećera.

Kuva se u širokoj posudi na jakoj vatri dok se ne dobije gustina meda. Kuvanje ne traje dugo.

Pet minuta pre kraja se dodaje limunska kiselina.

Gotov pekmez od jabuka se sipa u tegle i zatvaraju se dok su tople, okreću se poklopci dok se u potpunosti ne ohladi.

Moja baba je koristila pekmez u čaju i ja ga pretežno tako koristim.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: