Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Kroketi»Arančine Bolonjeze

Arančine Bolonjeze

MilenMilen
Početnik
10291
Arančine Bolonjeze
Fotografije: Milen
1 / 3
18/04/2024
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
300 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
330 min.
Porcije
8
"Ukusne arančine se prže do hrskave i zlatne boje i služe sa Marinara sosom."

Potrebni sastojci

  • Za pirinač
  • arborio pirinač - 500 g
  • luk - 1 glavica
  • maslac - 100 g
  • domaći bujon - 1, 2 l
  • ekstra devičansko maslinovo ulje
  • belo vino - 200 ml
  • parmezan - 150 g
  • so
  • Za Bolonjeze sos
  • goveđe mleveno meso - 500 g
  • šargarepa - 1 komad
  • luk - 1 glavica
  • celer - 1 stabljika
  • crveno vino - 200 ml
  • paradajz - 2 komada po 400 g iz konzerve, celi oljušteni
  • grašak - 200 g zamrznut
  • ekstra devičansko maslinovo ulje
  • so
  • biber
  • Za sos Marinara
  • paradajz - 400 g konzerva, celi oljušteni
  • luk - 1 glavica
  • beli luk - 3 čena
  • ekstra devičansko maslinovo ulje
  • so
  • biber
  • bosiljak
  • Za pohovanje i punjenje
  • mocarela - stara ili kačkavalj
  • brašno - 1 šolja
  • panko prezle - 200 g
  • jaja - 2 komada
  • ulje - 500 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Na maslinovom ulju dinstajte luk 3-4 minuta, dodajte pirinač bez pranja i odmah dodajte vino, kada se vino upije, počnite sa dolivanjem vrelog bujona. Bujon se dodaje u porcijama od 200 ml uz lagano mešanje dok ga ne upije pirinač.

Oko 15-20 minuta dolivati bujona koliko je potrebno, pirinač treba da bude skuvan na 80%, odnosno da zrna u sredini budu malo čvrsta. Na kraju dodajte maslac i sklonite sa ringle. Dok je pirinač vruć, rasporedite ga na veliki pleh, debljina treba da bude 1 cm.

Posoli se i pospe rendanim parmezanom i ostavi da se ohladi - može i preko noći u frižideru. Bolonjeze sos se pravi na sledeći način:

Luk, šargarepa i celer se dinstaju na maslinovom ulju nekoliko minuta, dodaje se mleveno meso i uz pomoć drvene lopatice se tokom dinstanja deli na komadiće, posle 7-8 minuta dodaje se čaša crnog vina, so, biber.

Kada vino ispari, dodajte pasirani paradajz i kuvajte na tihoj vatri 3-4 sata, po potrebi dolivajući vodu. 20 minuta pre nego što je sos spreman, dodajte grašak. Ostavite da se ohladi. Pirinač je isečen na velike kvadrate 8x8cm.

Pažljivo uzmite kvadrat pirinča i stavite ga u vlažnu ruku, u sredinu stavite 1 kašičicu bolonjeze sosa i kocku mocarele (1x1 cm), urolajte od ivica ka unutra i formirajte veliku kuglu veličine srednje veličine pomorandže.

Ovako pripremljene kuglice stavite u frižider na 1-2 sata da se stegnu. Nakon hlađenja, kuglice treba dobro oblikovati da se ne raspadaju, uvaljati u brašno, pažljivo umočiti u razmućena jaja i na kraju uvaljati u panko prezle (može i u obične prezle).

Propržite ukusne arančine u velikoj količini masnoće do narandžaste boje.

Arančine bolonjeze poslužite sa Marinara sosom.

Marinara sos se pravi tako što se luk, beli luk, pasirani paradajz, belo vino i bosiljak dinstaju na maslinovom ulju (ako je svež dodati ga na kraju), kuvati na laganoj vatri oko sat vremena.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: