Način pripreme
Na maslinovom ulju dinstajte luk 3-4 minuta, dodajte pirinač bez pranja i odmah dodajte vino, kada se vino upije, počnite sa dolivanjem vrelog bujona. Bujon se dodaje u porcijama od 200 ml uz lagano mešanje dok ga ne upije pirinač.
Oko 15-20 minuta dolivati bujona koliko je potrebno, pirinač treba da bude skuvan na 80%, odnosno da zrna u sredini budu malo čvrsta. Na kraju dodajte maslac i sklonite sa ringle. Dok je pirinač vruć, rasporedite ga na veliki pleh, debljina treba da bude 1 cm.
Posoli se i pospe rendanim parmezanom i ostavi da se ohladi - može i preko noći u frižideru. Bolonjeze sos se pravi na sledeći način:
Luk, šargarepa i celer se dinstaju na maslinovom ulju nekoliko minuta, dodaje se mleveno meso i uz pomoć drvene lopatice se tokom dinstanja deli na komadiće, posle 7-8 minuta dodaje se čaša crnog vina, so, biber.
Kada vino ispari, dodajte pasirani paradajz i kuvajte na tihoj vatri 3-4 sata, po potrebi dolivajući vodu. 20 minuta pre nego što je sos spreman, dodajte grašak. Ostavite da se ohladi. Pirinač je isečen na velike kvadrate 8x8cm.
Pažljivo uzmite kvadrat pirinča i stavite ga u vlažnu ruku, u sredinu stavite 1 kašičicu bolonjeze sosa i kocku mocarele (1x1 cm), urolajte od ivica ka unutra i formirajte veliku kuglu veličine srednje veličine pomorandže.
Ovako pripremljene kuglice stavite u frižider na 1-2 sata da se stegnu. Nakon hlađenja, kuglice treba dobro oblikovati da se ne raspadaju, uvaljati u brašno, pažljivo umočiti u razmućena jaja i na kraju uvaljati u panko prezle (može i u obične prezle).
Propržite ukusne arančine u velikoj količini masnoće do narandžaste boje.
Arančine bolonjeze poslužite sa Marinara sosom.
Marinara sos se pravi tako što se luk, beli luk, pasirani paradajz, belo vino i bosiljak dinstaju na maslinovom ulju (ako je svež dodati ga na kraju), kuvati na laganoj vatri oko sat vremena.