Način pripreme
Za testo:
Kvasac izmrviti i staviti u dublju posudu, dodati 100 ml mlake vode, šećer i izmešati.
Nakon toga uliti 300 ml mlake vode, par kašika brašna, prašak za pecivo, so, sirće i izmešati.
Postepeno dodavati brašno i zamesiti testo.
Ostaviti da odstoji 30 minuta prekriveno providnom prianjajućom folijom.
Radnu površinu posuti brašnom, izručiti nadošlo testo, premesiti i podeliti na 2 dela formirajući jufkice.
Razviti ih oklagijom i iseći na po osam trouglova te svaki trougao zarezati na dva mesta tamo gde je uži deo trougla dok se spoljašnja strana zarezuje po sredini.
Urolati i poređati kiflice u pleh koji ste posuli brašnom.
Ostaviti da odstoje 30 minuta prekrivene čistom kuhunjskom krpom.
Za preliv:
Sjediniti brašno, so i vodu te staviti na vatru i mešati. Kada se zgusne skloniti šerpu sa vatre i vrelim prelivom premazati kiflice silikonskom četkicom.
Peći oko 30 minuta na 180 stepeni te ih izvaditi iz rerne, premazati ih ohlađenim prelivom i ostaviti da se prohlade.
Posne slane kiflice za post na vodi složiti na tacnu te poslužiti.