Bonapeti.rs»Recepti»Slana peciva»Slana pita»Pita od spanaća sa korama za pitu

Pita od spanaća sa korama za pitu

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Pita od spanaća sa korama za pitu4 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
6
"Pita od spanaća sa korama za pitu ima bolji ukus nego što izgleda...tera vas da se zapitate kako je to moguće"

Potrebni sastojci

  • spanać - 250 g svežih listova bez stabljika
  • kore za pitu - 6 kora
  • kravlji maslac - oko 50 g istopljen
  • ulje - 30 ml
  • beli luk - 2 čena
  • kozji sir - 200 g
  • jaja - 2 komada
  • ceđeno kiselo mleko - 3 kašike
  • so - 1/2 kašičice ili po ukusu
  • biber - 1/4 kašičice ili po ukusu
  • paradajz - 2 komada manji, za dekoraciju pite
  • kačkavalj - oko 120 g
* merne jedinice

Način pripreme

Prepolovite kore za pitu da dobijete manje listove.

Pravougaoni pleh koji odgovara veličini kora obilno namazati maslacem. Stavite polovinu u tepsiju, svaku premažite maslacem. Možete ih i malo zgužvati ako ne odgovaraju veličini savršeno.

U šerpi zagrejte ulje i u njemu propržite seckani beli luk. Kada zamiriše dodajte seckani spanać, posolite i pobiberite. Pržite oko 2-3 minuta ili dok listovi spanaća lepo ne uvenu, ali i dalje drže svežu boju.

Dinstani spanać rasporedite preko kora za pitu.

U posudi ili blenderu pomešajte jaja sa sirom i ceđenim kislim mlekom (ili pavlakom). Dobro je ako je sve mleveno/mućeno i kremaste teksture.

Smesu prelijte preko spanaća i prekrijte preostalim korama, svaku premažite rastopljenim maslacem.

Stavite pitu od spanaća u zagrejanu rernu na 180 stepeni i pecite oko 20-25 minuta ili dok gornja i donja kora lepo ne porumeni. Zatim izvadite pleh, pospite rendanim kačkavaljemi pecite još 5-10 minuta da se istopi.

Pitu od spanaća sa korama za pitu poslužite sa kriškama paradajza.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: