Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Voćna Torta»Slavska torta sa jagodama

Slavska torta sa jagodama

IrenaIrena
Početnik
1001224316
Slavska torta sa jagodama
Fotografije: Irena
1 / 3
25/05/2024
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
45 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
105 min.
Porcije
50
"Konac delo krasi - kaže stara narodna poslovica. I ova torta krasi svaku slavsku trpezu"

Potrebni sastojci

  • Za kore
  • belanca - 20 kom.
  • šećer - 20 supenih kašika
  • šećer - 8 supenih kašika
  • lešnici - 400 g
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • Za fil
  • mleko - 1, 5 l
  • žumanca - 20 kom.
  • šećer - 15 supenih kašika
  • puding od vanile - 5 kom.
  • margarin za kolače - 250 g
  • slatka pavlaka - 500 ml
  • Ostalo
  • plazma keks - 300 g
  • jagode - 1, 5 kg
  • šlag - 500 g
  • mleko - za umakanje keksa
* merne jedinice

Način pripreme

Umutiti 10 belanaca i 10 kašika šećera mikserom. U to umešati lešnike, brašno i 1/2 praška za pecivo. Izliti smesu na pleh prekriven papirom za pečenje.

Staviti u rernu zagrejanu na 200 stepeni i peći koru oko 15 minuta. Na isti način umutiti i ispeći još jednu koru.

Za pripremu fila umutiti mikserom žumanca sa šećerom, u to dodati pudinge i malo mleka. Preostalu količinu mleka staviti na šporet da provri. U ključalo mleko uliti pripremljenu smesu i mešati sve dok se fil ne zgusne.

Prebaciti ga u činiju i ostaviti da se ohladi. Umuti slatku pavlaku prema uputstvu sa pakovanja. Mikserom umutiti margarin sa filom, pa umešati i slatku pavlaku.

Pristupiti filovanju torte. Prvo staviti jednu koru na tacnu i premazati je polovinom fila od vanile. Zatim oprati i naseckati jagode, pa polovinu rasporediti preko fila.

Plazma keks umakati u mleko i poslagati ga preko jagoda. Zatim naneti ostatak fila i preko njega ostatak jagoda.

Završiti slaganje torte stavljanjem druge kore. Ostaviti tortu u frižideru kako bi se dobro ohladila i stegla. Zatim umutiti šlag prema uputstvu sa kesice i dekorisati tortu po želji.

Slavska torta sa jagodama je spremna za serviranje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: