Način pripreme
U ugrejano sveže mleko dodajemo kvasac i šećer. Promešamo i ostavljamo sa strane.
U većoj posudi umutimo 2 jajeta i 1 belance, dodajemo ulje i kiselo mleko.
Dodajemo u njih kvasac, so i 1 supenu kašiku margarina. Počinjemo da dodajemo i brašno u delovima. Zamesimo.
Dobijamo meko testo, ne treba da se lepi.
Ostavljamo sa strane, pokrivamo krpom. Za to vreme pripremamo sir, pleh u kojem ćemo peči obložimo papirom za pečenje.
Podelimo testo na dva dela. Jedan deo pokrivamo krpom i ostavljamo sa strane.
Razvučemo deo gore dole, koliko je veliki pleh i namažemo margarinom.
Moj pleh je 34 cm.
Isečemo na 8 trouglova.
Stavljamo sireve u širi deo i uvijamo kao kiflice. Poređamo u pelh i radimo isto sa preostalim testom.
Nakon toga ostavljamo da nadođe oko 40 minuta 1 sat.
Kad nadođe namažemo žumancem i svežim mlekom.
Pečemo pogaču sa sirom u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta, ali je lepo da proverite čačkalicom za zube.
Kad praznična pogača bude gotova namažemo je odozgo margarinom i naprskamo sa malo vode.
Ja lično vadim iz pleha i pokrivam krpom.
Neka vam je ukusno i praznično sa ovom pogačom sa sirevima za specijalne prilike!