Način pripreme
Pripremite testo za piroške tako što ćete kvasac zajedno sa šećerom i 1/3 mleka staviti u posudu i ostaviti da se aktivira.
Prosejati brašno sa solju, dodati mu preostalo mleko, istopljeni maslac i kvasac.
Umesite meko testo, premažite ga uljem i ostavite da se diže oko 1 sat.
Zagrejte ulje i prodinstajte sitno seckani crni luk.
Dodajte sitno iseckano meso (najbolje goveđe ili svinjsko meso, ali možete koristiti i piletinu ili mešavinu) i kuvajte i dinstajte oko 10 minuta.
Dodajte začine, dobro promešajte, sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.
Testo podeliti na oko 15-18 delova, u svaki staviti fil, oblikovati piroške i poređati ih u pleh.
Premažite ih umućenim žumancem i 1 kašikom vode i pecite piroške sa sitno seckanim mesom u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20-30 minuta.