Način pripreme
Tikvice operemo, osušimo, isečemo po sredini po dužini i pažljivo unutrašnjost izdvadimo kašikom.
Namažemo maslinovim uljem, posolimo i ostavljamo sa strane. Unutrašnjost sitno isečemo i odvajamo polovinu. Luk i beli luk sitno sečemo i dinstamo u ulju da postane providan.
Meso isečemo na sitne komade, kao krupnije mleveno meso i dodajemo u luk i beli luk zajedno sa začinima i dinstamo 10-ak minuta. Dodajemo polovinu unutrašnjosti tikvica i nastavljamo da dinstamo dok tikvice ne omekšaju.
Dodajemo pirinač i vodu u odnosu 1 prema 2 i nastavljamo termičku obradu dok pirinač ne upije tečost. Na kraju dodajemo pavlaku i kratko mešamo na vatri.
Čamce od tikvica poređamo u pleh i punimo smesom, a ostatak rasporedimo oko, pre toga dodajemo malo vode.
Pečemo na 200 stepeni dok ne porumeni, vadimo i na svaku posipamo rednani kačkavalj. Vraćamo u rernu i pečemo dok se kačkavalj ne zapeče.