Način pripreme
Zdravo, kuvari!
Zbog našeg dinamičnog načina života na kraju sam odlučila da napravim seriju jednostavnih, ukusnih, a pre svega zdravih recepata. Za one koji se bave sportom i/ili one koji ne vole da kuvaju, spremila sam nekoliko zanimljivih rešenja (drugi deo).
Za mnogo ljude upravo ispečena teleća šnicla predstavlja vrhunac kulinarskog uživanja. Ali za fitnes entuzijaste ona je car visokokvalitetnih proteina. Svaka osoba koja trenira, zna koliko su oni važan izvor energije. Njihova osnovna funkcija je povezana sa stimulacijom rasta i oporavkom mišićnog tkiva. Teleće meso je takođe jedan od najboljih izvora kreatina. 220 g mesa sadrži 1 g kreatina.
Dok lososa sjajan ukus i odlične zdravstvene koristi čine jednom od najomiljenih riba u svetu, nema sumnje da treba da bude deo svake ishrane. Ova super hrana ima najbogatiji asortiman antioksidansnih elemenata. Losos je jedna od najhranljivijih vrsta ribe. Bogata je omega-3 masnim kiselinama, vitaminima iz grupe B i drugim osnovnih hranljivim materijama, on je predivan za zdravlje, kosu i kožu. Losos je bogat celom paletom vitamina iz grupe B (B1 (tijamin) - 18%, B2 (riboflavin) - 29%, B3 (niacin) - 50%, B5 (pantotenonska kiselina) - 19%, B6 (piridoksin) - 47%, B7 (biotin) - 13%, B9 (folna kiselina) - 7%, B12 (kobalamin) - 51%.
Ovaj recept korak po korak je čak jednostavniji od mog prošlog recepta za skušu i pastrmku u foliji za početnike i ponovo nećete morati da prljate posuđe, zato što svi znamo kako se riba dobro zagorela tepsija nakon pečenja.
Za cilj raširimo jedno parče papira za pečenje prečnika širine rerne po metalnom roštilju kog smo prethodno izvadili.
Podmazujemo papir s malo maslinovog ulja ili maslaca, ali bez preterivanja da ne bi iscurelo po rerni. U ovom receptu vi sami možete da procenite kako da marinirate, ali pošto će se dve vrste mesa peći zajedno, ja sam odlučila da ne preterujem sa začinima,
Nakon što sam marinirala sastojke, ujedno sam i začinila krompir (dobro bi bilo da izbockate krompir viljuškom sa svih strana pre pečenja) ređam ga na papir, kao što je pokazano na fotografijama, i na ribu stavljam kriške limuna koji će zaustaviti mešanje aroma.
Stavljam u prethodno zagrejanu rernu na 220 stepeni sa ventilatorom na 20 minuta. Zatim smanjujem na 160 stepeni i dodajem po jednu krišku maslaca po svakom komadu mesa na još 20 minuta. Zatim okrećem samo teleće šnicle i pečem na istoj temperaturi dok ne bude gotovo (obično između 20 i 40 minuta u zavisnosti od debljine šnicli).
Bez zagorelih tepsija, serviram teleću šnicču i lososa u rerni za početnike na drvenoj dasci sa svežom salatom po izboru.
Bon Apetit!