Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Tart»Mediteranski tart od povrća Džejmija Olivera

Mediteranski tart od povrća Džejmija Olivera

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k271
Mediteranski tart od povrća Džejmija Olivera
Fotografije: marcheva14
1 / 4
11/07/2024
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
95 min.
Porcije
6
"Mediteranski tart od povrća Džejmija Olivera je nešto što obavezno mora da se proba"

Potrebni sastojci

  • TESTO OD MASLACA
  • brašno - 330 g, univerzalno
  • maslac - 170 g, hladni, u kockicama
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1/4 kašičice, kristal
  • voda - 80 do 100 ml hladna
  • NADEV
  • čeri paradajz - 7 komada, naseckan na kolutove
  • tikvice - 1 mala, naseckana na tanke kolutove
  • patlidžan - 1 mali, naseckan na tanke kolutove
  • crveni luk - 1 glavica, naseckana na tanke kriškice
  • crvena paprika - 1, naseckana na sitne kockice
  • ljuta paprika - 1 grčka, po izboru, sitno seckana*
  • masline - 12, Kalamata
  • feta sir - 70 g
  • parmezan - 70 g, narendan
  • origano - 1 kašičica, suvi
  • bosiljak - 1 kašičica, suvi
  • majčina dušica - 1/2 kašičice, suva
  • so
  • crni biber - mleveni
* merne jedinice

Način pripreme

*Grčka ljuta paprika je poput naše sivrije, tanka ljuska, ali izuzetno pikantna, često je koristim i pokazujem.

U multiprakrik se sipa brašno, šećer, so i dodaje se pola kockice maslaca. Izblenda se nekoliko puta, otprilike 30 sekundi dok se ne formiraju velike mrve.

Dodaje se ostali maslac i izblenda se još 1 minut.

Dodaje se hladna voda, prvo 80 ml, izblenda se nekoliko puta, ukoliko je testo još uvek suvo, dodaje se i ostalih 20 ml.

Vadi se i i brzo se mesi na malo brašna, ne više od 30-40 sekundi, da se dobije glatka, meka lopta, da se ne lepi za prste ruke.

oblikuje se u disk, uvija se u providnu foliju i ostavlja u frižideru na 45-60 minuta.

NADEV OD POVRĆA

Za to vreme se priprema povrće.

U posudici se pomešaju svi suvi začini. Ostavljaju se sa strane do njihovog korišćenja.

Paradajz se nasecka na kolutove, slede tikvice u kolutovima, patlidžan se oguli i takođe se secka na kolutiće, zatim crveni luk na tanke kriškice, crvena paprika na sitne kockice, a ljuta paprika se veoma tanko nasecka, zgodno je da se seče makazama.

Sve povrće se sipa u duboku posudu, zaliva se sa 3-4 supene kašike maslinovog ulja, posipa se solju i mlevenim crnim biberom, dobro se izmeša i sipa u pljosnatu tepsiju na papir za pečenje.

Zapeče se na 180 stepeni otprilike 20-25 minuta.

Vadi se, posipa se suvim začinima i hladi se.

Ohlađeno testo od maslaca se razvija na malo brašno debljine otprilike 4-5 mm.

Pomoću oklagije se prenosi na tart - oblik - 32, 5/22, 5 cm

Prstima se oblikuje dno i zidovi po rebrastom delu. Višak testa se iseče. Dno se izbocka viljuškom.

Ostavlja se u frižideru na još 20-30 minuta.

Na testo se stavlja papir za pečenje i sipaju se keramičke perlice/pasulj za pečenje, da se izvrši takozvano slepo pečenje.

Zapeče se na 180 stepeni otprilike 15-20 minuta ili dok se osnova ne osuši.

Zapečeno testo se vadi, vade se perlice/pasulj i papir.

Kratko se ohladi.

Posipa se sa 2/3 izrendanog parmezana.

Sipa se povrće, raspoređuje se. Odozgo se stavljaju masline i izmrvljeni feta sir. Odozgo na ukusni tart se stavljaju 1-2 grančice sveže majčine dušice.

Zaliva se sa 2 supene kašike maslinovog ulja.

Peče se na 190 stepeni otprilike 30-35 minuta.

Prilikom serviranja mediteranski tart od povrća Džejmija Olivera se posipa sa još malo parmezana.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: