Način pripreme
*Grčka ljuta paprika je poput naše sivrije, tanka ljuska, ali izuzetno pikantna, često je koristim i pokazujem.
U multiprakrik se sipa brašno, šećer, so i dodaje se pola kockice maslaca. Izblenda se nekoliko puta, otprilike 30 sekundi dok se ne formiraju velike mrve.
Dodaje se ostali maslac i izblenda se još 1 minut.
Dodaje se hladna voda, prvo 80 ml, izblenda se nekoliko puta, ukoliko je testo još uvek suvo, dodaje se i ostalih 20 ml.
Vadi se i i brzo se mesi na malo brašna, ne više od 30-40 sekundi, da se dobije glatka, meka lopta, da se ne lepi za prste ruke.
oblikuje se u disk, uvija se u providnu foliju i ostavlja u frižideru na 45-60 minuta.
NADEV OD POVRĆA
Za to vreme se priprema povrće.
U posudici se pomešaju svi suvi začini. Ostavljaju se sa strane do njihovog korišćenja.
Paradajz se nasecka na kolutove, slede tikvice u kolutovima, patlidžan se oguli i takođe se secka na kolutiće, zatim crveni luk na tanke kriškice, crvena paprika na sitne kockice, a ljuta paprika se veoma tanko nasecka, zgodno je da se seče makazama.
Sve povrće se sipa u duboku posudu, zaliva se sa 3-4 supene kašike maslinovog ulja, posipa se solju i mlevenim crnim biberom, dobro se izmeša i sipa u pljosnatu tepsiju na papir za pečenje.
Zapeče se na 180 stepeni otprilike 20-25 minuta.
Vadi se, posipa se suvim začinima i hladi se.
Ohlađeno testo od maslaca se razvija na malo brašno debljine otprilike 4-5 mm.
Pomoću oklagije se prenosi na tart - oblik - 32, 5/22, 5 cm
Prstima se oblikuje dno i zidovi po rebrastom delu. Višak testa se iseče. Dno se izbocka viljuškom.
Ostavlja se u frižideru na još 20-30 minuta.
Na testo se stavlja papir za pečenje i sipaju se keramičke perlice/pasulj za pečenje, da se izvrši takozvano slepo pečenje.
Zapeče se na 180 stepeni otprilike 15-20 minuta ili dok se osnova ne osuši.
Zapečeno testo se vadi, vade se perlice/pasulj i papir.
Kratko se ohladi.
Posipa se sa 2/3 izrendanog parmezana.
Sipa se povrće, raspoređuje se. Odozgo se stavljaju masline i izmrvljeni feta sir. Odozgo na ukusni tart se stavljaju 1-2 grančice sveže majčine dušice.
Zaliva se sa 2 supene kašike maslinovog ulja.
Peče se na 190 stepeni otprilike 30-35 minuta.
Prilikom serviranja mediteranski tart od povrća Džejmija Olivera se posipa sa još malo parmezana.