Način pripreme
Patlidžani se, bez ljuštenja, iseku na kriške po dužini, obilno posole i ostave u cediljci 20 minuta da se ocedi gorak sok, nakon čega se operu pod tekućom hladnom vodom. Zatim se iseku na kockice.
Šargarepa se oljušti i iseče na kockice ili kolutove.
Na kolenicama se oštrim nožem prave dva-tri ne baš duboka reza, u koje se stavlja komad šargarepe i čen oljuštenog belog luka. Zatim se posole sa malo soli i bibera i dobro premažu senfom.
Kolenice se prebacuju u đuvečaru i preliju sa dve-tri kašike ulja.
Tikvice se operu i, bez ljuštenja, iseku na kockice. Krompir se oljušti i takođe seče na kockice. Crni luk se isecka na krupno. Svo povrće se prebacuje u đuvečaru.
Povrće se pospe alevom paprikom, čubrom, sitno iseckanim peršunom, malo se posoli i prelije bujonom od povrća. Dodaju se i tri kašike ulja.
Proizvodi se dobro izmešaju rukama i đuvečara se poklopi poklopcem i stavi u hladnu rernu.
Rerna se zagreva na 200 stepeni i meri se 30 minuta. Nakon što ovo vreme prođe, rerna se smanjuje na 150 stepeni i jelo se peče još 2 sata i 30 minuta.
Jelo se služi toplo.
Pečena kolenica po receptu Zvezdeva je veoma ukusna.
Pogledajte i druge recepte za svinjske kolenice i kolenice sa krompirom.