Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Svinjetina»Đuveč»Pečena kolenica po receptu Zvezdeva

Pečena kolenica po receptu Zvezdeva

ZoriZori
Guru
8792805k338
Pečena kolenica po receptu Zvezdeva
Fotografije: Zori
1 / 5
26/07/2024
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
180 min.
Ukupno
210 min.
Porcije
6
"Najukusnije svinjske kolenice pripremaju se upravo tako - na laganoj vatri i sa puno meraka"

Potrebni sastojci

  • svinjske kolenice - 1 kg bez kostiju
  • patlidžan - 2 komada, ne baš veliki
  • tikvice - 3 komada
  • krompir - 3 komada
  • šargarepa - 2 komada
  • luk - 1 glavica
  • beli luk - 5 - 6 čenova
  • bujon od povrća - 200 ml
  • ulje - 6 kašika
  • krupni senf - 2 kašike
  • čubar - 1 kašičica
  • aleva paprika - 1 kašika
  • peršun - 1/2 veze
  • so
  • biber - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Patlidžani se, bez ljuštenja, iseku na kriške po dužini, obilno posole i ostave u cediljci 20 minuta da se ocedi gorak sok, nakon čega se operu pod tekućom hladnom vodom. Zatim se iseku na kockice.

Šargarepa se oljušti i iseče na kockice ili kolutove.

Na kolenicama se oštrim nožem prave dva-tri ne baš duboka reza, u koje se stavlja komad šargarepe i čen oljuštenog belog luka. Zatim se posole sa malo soli i bibera i dobro premažu senfom.

Kolenice se prebacuju u đuvečaru i preliju sa dve-tri kašike ulja.

Tikvice se operu i, bez ljuštenja, iseku na kockice. Krompir se oljušti i takođe seče na kockice. Crni luk se isecka na krupno. Svo povrće se prebacuje u đuvečaru.

Povrće se pospe alevom paprikom, čubrom, sitno iseckanim peršunom, malo se posoli i prelije bujonom od povrća. Dodaju se i tri kašike ulja.

Proizvodi se dobro izmešaju rukama i đuvečara se poklopi poklopcem i stavi u hladnu rernu.

Rerna se zagreva na 200 stepeni i meri se 30 minuta. Nakon što ovo vreme prođe, rerna se smanjuje na 150 stepeni i jelo se peče još 2 sata i 30 minuta.

Jelo se služi toplo.

Pečena kolenica po receptu Zvezdeva je veoma ukusna.

Pogledajte i druge recepte za svinjske kolenice i kolenice sa krompirom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: