Način pripreme
Šargarepa i krompir se oljušte, operu i iseku na kockice iste veličine.
Prebacite ih u pleh za pečenje, dodajte 2 kašike ulja i 4 kašike pasiranog paradajza, posolite sa malo soli i bibera i promešajte.
Pleh se stavlja u rernu zagrejanu na 180 stepeni, na srednju rešetku i uključuje ventilator, a proizvodi se peku 15 minuta, za to vreme se 1-2 puta mešaju uz pomoć kašike, da su ravnomerno pečeni.
Crni luk sitno naseckati i dinstati na 4 kašike ulja i prstohvatu soli nekoliko minuta. Dodati mleveno meso i pržiti dok ne pobeli i izmrvi se. U mleveno meso se dodaju 2 kašike aleve paprike, so i čubar po ukusu i ostatak pasiranog paradajza. Čim smesa provri, sklanja se sa šporeta.
Izvadite pleh sa krompirom i šargarepom iz rerne i preko njih se stavlja mešavina iz tiganja.
Dodajte 150 ml vrele vode, dobro izmešajte proizvode u plehu i pecite musaku oko 30-35 minuta na 180 stepeni na srednjoj rešetki.
Za preliv, u isti tiganj sipajte malo ulja i, čim se zagreje, dodajte brašno i pržite uz stalno mešanje pola minuta. U brašno dodajte hladno sveže mleko i prokuvajte uz stalno mešanje.
U posebnoj posudi umutite jaja i sipajte u njih vrelu mlečnu mešavinu - takođe uz stalno mešanje. Na kraju se preliv začini solju i biberom.
Preliv se ravnomerno raspoređuje po pečenoj musaki, jelo se vraća u rernu na još 15 minuta, dok se ne dobije ukusna zlatnosmeđa korica.
Po želji, svaka porcija musake se servira sa kiselim mlekom.
Musaka po receptu Ivana Zvezdeva je gotova.
Naučite i kako da napravite najvazdušastiji preliv za musaku ili probajte našu grčku musaku.