Način pripreme
Prethodno potopite pasulj preko noći u vodu.
Ujutro prolijte vodu i dobro isperite pasulj. Kuvajte pasulj u šerpi dok ne omekša.
U dubljem tiganju ili šerpi zagrejte ulje i prvo propržite seckanu kobasicu od krupno mlevenog mesa, izvadite je i na istoj masnoći propržite sitno iseckane tri vrste luka (praziluk, crni i beli luk) dok ne omekšaju.
Dodajte sitno seckanu šargarepu i seckanu papriku. Postepeno dodajte brašno, alevu papriku i na kraju dodajte oljušten i na kockice isečen paradajz.
Na kraju dodajte goveđi bujon i oceđeni pasulj i ostavite jelo da prokuva, a zatim smanjite vatru i dinstajte na šporetu oko 10 minuta.
Sve sipajte u đuvečaru, dodajte kobasicu, obilno pospite nanom, posolite po ukusu i začinite biberom.
Po želji dodajte 1-2 ljute papričice. Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta ili dok ne ispari višak tečnosti.
Đuveč poslužite sa cvetovima šargarepe i listićima paprike.
Uživajte! I ne zaboravite crno vino!
Pasulj sa domaćom kobasicom u đuvečari u rerni je spreman.
Pasulj sa kobasicom je klasični favorit više generacija koji ide ruku pod ruku sa receptima za pasulj u đuvečari, janiju od pasulja i pečeni pasulj.