Način pripreme
U dubljoj posudi prvo pomešajte prethodno prosejano brašno i šećer u prahu. Dodajte so i dobro promešajte da se ujednači.
Postepeno dodajte istopljeni maslac, umućena jaja, cimet i vanilu i dobro promešajte.
Nakon što se dobije lepo glatko testo, izvadite ga iz posude i počnite da ga mesite na pobrašnjenoj površini 10-15 minuta.
Umotamo testo u providnu foliju i stavimo ga u frižider na 1 sat.
Nakon što izvadite testo iz frižidera, isecite ga na 4 jednaka dela i svaki deo oklagijom razvijte na pobrašnjenoj površini.
Sečemo oblicima, na kojima možete, po želji, da izrežete rupe uz pomoć slamke, kroz koje možete provući lepe trake.
Kolače poređamo u pleh obložen papirom za pečenje, pečemo do zlatne boje (oko 10 minuta) na 160 stepeni, na srednjoj rešetki i sa ventilatorom.
Nakon što se ohlade ukrasimo ih po želji glazurom od umućenih belanaca, šećera u prahu, prstohvata soli, 1 vanile i nekoliko kapi soka od limuna, a deo možemo da ofarbamo bojom za kolače.
Ako vam se boja čini previše retka, zgusnite je dodatnim šećerom u prahu, a ako želite da je razblažite, dodajte vodu.
Božićne kolače pre nego što se glazura stvrdne možete po želji ukrasiti šećernim štapićima u boji, kokosovim strugotinama, čokoladnim štapićima, perlama itd.
Nemački praznični kolači su veoma ukusni.
Ako vam se sviđa ovaj recept, obavezno isprobajte ove recepte za ukusne raspuknute kolačiće, lincere ili medenjake sa đumbirom.