Način pripreme
Jaja tokom leta mogu da se zagrevaju na sobnoj temperaturi 30 minuta, a tokom zime 2 sata.
Koristi se između 3 i 5 jaja.
Kolač se muti mikserom duže vreme - prvo jaja sa šećerom dok se ne digne, posle i ostali sastojci.
Prvo dodajte aktiviranu sodu u kiselo mleko, dobro izmešajte i nakon toga sipajte kakao, maslac ili svinjsku mast - pola kafene šoljice, ali istopljenu.
Na kraju izmešajte sa 1 vanilom, 3 čaše brašna, ali ne sme da bude ni redak, ni gust, zato što će vam biti ljuto - ukoliko nema dovoljno brašna.
Sipa se u kvadratnu tepsiju i kakao kolač se peče u umerenoj rerni dok ne bude gotov.
I kada bude gotov, premazuje se masnoćom odozgo, kako bi ostao mekan.
Isecite ga na kvadrate. Posle se slatki kolačići odozgo premazuju kiselom pavlakom.
Ukras - mleveni orasi, kokosovo brašno.
Nakon masnoće slatke bele kolačiće odozgo možete premazati medom i ukrasiti voćem, šećerom u prahu, kokosovim brašnom, čime god želite.
Ako želite da iznenadite svoje bližnje nekim sjajnim slatkim iskušenjem, probajte i naše recepte za čokoladne kolačiće ili domaći brauni.