Bonapeti.rs»Recepti»Morski plodovi»Meze»Dinstane školjke sa crvenim lukom i belim lukom

Dinstane školjke sa crvenim lukom i belim lukom

ZoriZori
Guru
8872835k
Dinstane školjke sa crvenim lukom i belim lukom
Fotografije: Zori
1 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
2
"Ukusna salata od školjki, koju obavezno morate probati"

Potrebni sastojci

  • školjke - 500 g, crne
  • ruzmarin - 1 struk
  • crveni luk - 1 i 1/2 glavica
  • beli luk - 2 čena
  • maslac - 30 g
  • ulje - 6 supenih kašika
  • crni biber
  • so
  • peršun
  • limun - 1 komad
* merne jedinice

Način pripreme

Školjke se pažljivo očiste metalnom četkom od algi, peska i rakova. Ukoliko ima polomljenih, bacite ih. Ukoliko ima otvorenih, lagano ih kucnite i ukoliko se ne zatvore, takođe ih bacite.

Stavite ih u široku i duboku posudu sa poklopcem sa strukićem ruzmarina i malo ulja, poklopite ih i uključite ringlu. Kuvanje traje do desetak minuta nakon stavljanja na ringlu. Periodično protresite posudu.

Sačekajte da se školjke ohlade i odvojte meso od ljuske. Ako ima neotvorenih školjki - takođe ih bacite.

U tiganju na srednjoj ringli istopite maslac sa uljem i dinstajte crveni luk naseckan na polumesece.

Kada luk malo omekša, dodajte meso školjki i zapržite i njih kratko, zatim dodajte naseckani beli lk, so i crni biber po ukusu.

Zalijte sokom od polovine limuna i ostavite na ringli dok se ne redukuje - otprilike minutu ili dve.

Poslužite meze sa kriškicom limuna, posuto sitno seckanim peršunom.

Dinstane školjke sa crvenim lukom i belim lukom su veoma ukusne!

U sezoni školjki obavezno probaje ove školjke sa belim vinom ili školjke sa ljuskom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: