Način pripreme
Zamrznute bele školjke sa ljušturama bi trebalo da budu prethodno obrađene i pesak koji sadrže da je izbačen iz njih, ako je korektan proizvođač.
To donekle olakšava posao, jer štedi vreme i potapanje nekoliko puta u posoljenu vodu, da su žive i sveže. Sa druge strane svež sastojak je uvek bolji, ali u slučaju da ne nađemo i zamrznut je opcija. Kod belih školjki nije potrebo da prethodno odmrzavate posebno ako su mala izdužena - vrsta Donaks.
U ovom receptu sam koristila kombinaciju dve vrste Donaks i običnu belu peščanu školjku.
Da biste ih spremili, zagrejte maslac sa maslinovim uljem u širokom tiganju i zapržite kratko čenove belog luka, isečene na kriške. Kada dobiju blagu preplanulost i puste aromu, odstranite ih, da ne zagore.
Stavite školjke i pojačajte vatru na jedan stepen ispod maksimalnog.
Široka posuda je obavezna, da budu u jednom sloju i da svaka ima kontak sa tiganjem.
Posolite blago, sipajte malo bujona i rastresite, dok ne počnu da se otvaraju. Otvorene odmah izvadite da se ne osuše.
Ako ostanu uporne, školjke koje se protive i ne žele da se otvore imajte strpljenja, tako je kod zamrznutih. Sipajte po još malo bujona i rastresite dok se i one ne otvore.
Ako prođe više od tri minuta, ne silite ih više, moguće je da nisu dobre ako stoje zatvorene.
Mnogo pomaže i ako stavite poklopac tiganju, da se sačuva toplota i da se školjke dinstaju u maslacu.
Servirajte školjke obavezno tople, prelivene sa dosta sosa, ako ga ima i nije uvreo, i zaprženog belog luka.
Možete da poprskate školjke maslacem i belim lukom i maslinovim uljem i da pospete isecan svež peršun.
Prijatno!