Način pripreme
Očistite dobro školjke od algi i tvrdih izrstaka po ljušturama. Bacite polomljene ili otvorene ako ima takvih. Operite, ocedite od vode i stavite u šerpu.
Oljuštite i isecite čenove belog luka na kriške i mladi luk na sitno i dodajte u školjke. Pospite začinima, so verovatno neće biti potrebnam jer se sadrži u slanoj morskoj vodi.
Iscedite sok od limuna i zajedno sa maslinovim uljem pospite odozgo.
Poklopite šerpu i stavite na jaku vatru, protresite s vremena na vreme oko 2-3 minuta.
Za to vreme školjke treba da se otvore, proverite ih, ako je još uvek većina zatvorena rastresite još nekoliko puta.
Gotove plodove mora sipajte u tanjir, prelijte sosićem, koji se odvojio tokom dinstanja i pospite sa još mladog luka i peršuna.
Servirajte i konzumirajte toplo.
Prijatno!