Bonapeti.rs»Recepti»Morski plodovi»Dinstane školjke sa mladim lukom

Dinstane školjke sa mladim lukom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Dinstane školjke sa mladim lukom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
5 min.
Ukupno
20 min.
Porcije
4
"Dok otvorite vino školjke su gotove - nazdravlje"

Potrebni sastojci

  • školjke - 1 kg, crne
  • mladi luk - 7 - 8 zelenih pera + za posipanje (ili divlji luk 10 - 11 strukova)
  • beli luk - 4 čena
  • maslinovo ulje - 50 ml
  • ljuta aleva paprika - 1 kašičica ili po ukusu (u ljuspama)
  • biber - sveže mleven
  • limun - 1 komad
  • peršun - svež, za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Očistite dobro školjke od algi i tvrdih izrstaka po ljušturama. Bacite polomljene ili otvorene ako ima takvih. Operite, ocedite od vode i stavite u šerpu.

Oljuštite i isecite čenove belog luka na kriške i mladi luk na sitno i dodajte u školjke. Pospite začinima, so verovatno neće biti potrebnam jer se sadrži u slanoj morskoj vodi.

Iscedite sok od limuna i zajedno sa maslinovim uljem pospite odozgo.

Poklopite šerpu i stavite na jaku vatru, protresite s vremena na vreme oko 2-3 minuta.

Za to vreme školjke treba da se otvore, proverite ih, ako je još uvek većina zatvorena rastresite još nekoliko puta.

Gotove plodove mora sipajte u tanjir, prelijte sosićem, koji se odvojio tokom dinstanja i pospite sa još mladog luka i peršuna.

Servirajte i konzumirajte toplo.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: