Način pripreme
Na dno svake tegle do ruba se sipa cirće, dodaje se supena kašika šećera, 1 kašičica soli, 6 zrna crnog bibera, 2-3 zrna pimenta, po 1 kašičica semena slačice, korijander i kumin, 1 cvetić mirođije, čen belog luka, trakica ljute paprike (ako nije mnogo ljuta može i cela).
Prethodno oprane šljive se izbockaju na nekoliko mesta čačkalicom za zube i ređaju se gusto u tegle.
Između šljiva se stavlja lovorov list, a na njega još jedan cvetić mirođije.
Dopunjava se vodom i tegle se zatvaraju prethodno prokuvanim poklopcima na navoj.
Prebacuju se u šerpu čije je dno obloženu debelom krpom. Zalivaju se hladnom vodom koja treba da pokriva 2-3 prsta iznad poklopaca.
Kada voda uzavri proključa, meri se 3-4 minute i tegle se vade sa prstohvatom ključale vode.
Okreću se sa poklopčićima nadole.
Kada se ohlade, stavljaju se na tamno i hladno mesto.
Turšija od mariniranih šljiva je gotova.
Ako ti se recept dopada, probaj i druge naše recepte za ukusne turšije, a upravo turšiju od džanarika, kiselog belog luka ili klasičnu carsku turšiju.