Bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Zimnica»Turšija od mariniranih šljiva

Turšija od mariniranih šljiva

ZoriZori
Guru
8932865k
Turšija od mariniranih šljiva6 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
4 min.
Ukupno
19 min.
Porcije
1
"Da se ne meša sa kompotom ili slatkom - ovo je TURŠIJA i jedinstvenog je ukusa"

Potrebni sastojci

  • za 1 teglu
  • šljive - krupne
  • šećer - 1 supena kašika
  • so - 1 supena kašika
  • sirće - do ruba tegle
  • beli luk - 1 čen
  • ljute paprike - 1 trakica
  • crni biber - 6 zrna
  • kumin - 1/2 kašičice
  • lovorov list
  • seme slačice - 1/2 kašičice
  • piment - 2 - 3 zrna
  • korijander - 1/2 kašičice
  • mirođija - 1 cvetić
  • voda
* merne jedinice

Način pripreme

Na dno svake tegle do ruba se sipa cirće, dodaje se supena kašika šećera, 1 kašičica soli, 6 zrna crnog bibera, 2-3 zrna pimenta, po 1 kašičica semena slačice, korijander i kumin, 1 cvetić mirođije, čen belog luka, trakica ljute paprike (ako nije mnogo ljuta može i cela).

Prethodno oprane šljive se izbockaju na nekoliko mesta čačkalicom za zube i ređaju se gusto u tegle.

Između šljiva se stavlja lovorov list, a na njega još jedan cvetić mirođije.

Dopunjava se vodom i tegle se zatvaraju prethodno prokuvanim poklopcima na navoj.

Prebacuju se u šerpu čije je dno obloženu debelom krpom. Zalivaju se hladnom vodom koja treba da pokriva 2-3 prsta iznad poklopaca.

Kada voda uzavri proključa, meri se 3-4 minute i tegle se vade sa prstohvatom ključale vode.

Okreću se sa poklopčićima nadole.

Kada se ohlade, stavljaju se na tamno i hladno mesto.

Turšija od mariniranih šljiva je gotova.

Ako ti se recept dopada, probaj i druge naše recepte za ukusne turšije, a upravo turšiju od džanarika, kiselog belog luka ili klasičnu carsku turšiju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: