Način pripreme
Luk, šargarepa i celer se očiste i sitno naseckaju. Stavljaju se u tiganj sa zagrejanim uljem i kratko se zaprže. U tiganj sa povrćem se stavlja opran pirinač.
Prži se dok ne postane staklast. Dodaje se aleva paprika, paradajz i sipa se čaša vode.
Teperatura na ringli se smanjuje i pirinač se ostavlja da se kuva dok ne upije vodu. Na kraju se dodaje mleveno meso, naseckani beli luk, sitno naseckan peršun i so po ukusu.
Paprike se očiste od drški i semenki. Štapićem ili viljuškom se nabockaju na nekoliko mesta, iznutra se posolje i pune pripremljenim nadevom.
Otvor svih paprika sa mlevenim mesom se umače u brašno, nakon čega se ređaju u zagrejan i podmazan đuveč. Sipa se čaša i po tople vode. Punjene paprike se stavljaju da se peku u zagrejanoj rerni na 180 stepeni otprilike 50 minuta.
Kada se ispeku, prebacuju se u drugu posudu, a voda u kojoj su se pekle paprike se procedi.
U posudi se umute dva jaja, dodaju se kiselo mleko, brašnl i proceđeni sos od pečenja. Preliv se izmeša i stavlj na ringlu da se zgusne uz periodično mešanje.
Punjene paprike se serviraju prelivene pripremnjenim sosom.
Paprike punjene mlevenim mesom i pirinčem po receptu Zvezdeva - jedno pravo umetničko delo za vašom trpezom.
Ako ti se recept dopada, probaj i naše predloge za paprike punjene neobičnim sosom, posne punjene paprike i ove ukusne paprike punjene pirinčem.