Način pripreme
Prvi korak u receptu za punjene paprike sa mlevenim mesom i pirinčem je priprema nadeva. Pirinač dobro očistite i operite, a praziluk očistite i sitno iseckajte.
U dublji tiganj ili šerpu sipajte pripremljeno ulje, pa dodajte praziluk i sitno seckani beli luk i dobro mešajte oko minut.
Dodajte im pirinač i ponovo mešajte na laganoj vatri. Nakon što pirinač nabubri i postane providan, dodajte 1/2 kašičice soli i aleve paprike i promešajte.
Dodajte mleveno meso da se prži. U mešavinu pirinča dodajte 1 šolju vode i ostavite da se krčka pod poklopcem na laganoj vatri dok ne upije vodu.
Kada je fil gotov, vreme je da se paprike napune smesom. Za tu svrhu koristimo kašičicu, puneći svaku papriku ne do vrha, već do 3/4 zapremine, pošto će pirinač tokom pečenja nabubriti, a ako se paprike prepune, preliće se ili pucati.
Otvori punjenih paprika mogu se umočiti u brašno.
U tepsiju u kojoj ćemo peći paprike možemo da sipamo konzervu paradajza ili paradajz isečen na kockice, ako koristimo sveži (ko želi može dodati paradajz u smesu za fil paprika). Dodajte preostale 1/2 kašičice soli, 2 kašike ulja i lovorov list i promešajte. Dodajte još 1 šolju vode i poređajte već punjene paprike u pleh.
Punjene paprike sa basmati pirinčem pečemo u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 90 minuta, ali stavimo na najniži nivo rerne da ne zagore tokom pečenja.
Punjene paprike su gotove kada se paradajz sos zgusne i pirinač skuva.