Način pripreme
Tikvice operite, isecite na četvrtine i kašikom izdubite unutrašnjost.
Čamci od tikvica se posole.
Za nadev:
U tiganju sa masnoćom se dinstaju lagano posoljena rendana šargarepa i seckani luk, u koji se naknadno dodaje mleveno meso.
Nakon što se mleveno meso malo proprži, dodajte sitno iseckanu unutrašnjost tikvica i ostavite 5 minuta na šporetu.
Začinite solju, biberom i kimom po želji.
Zatim dodajte pirinač i 300 ml zagrejane vode.
Nakon što voda ispari, smesa se skida sa vatre i njome se pune tikvice.
Tikvice sa mlevenim mesom i pirinčem pecite najmanje 30 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
Pogodno je jesti ovo jelo sa gustim taratorom ili samo sa kiselim mlekom. Možete napraviti i sos od belog luka za tikvice sa mlevenim mesom i pirinčem po bakinom receptu.