Način pripreme
Svo povrće se opere. Drške paprike se nisko iseku i njihov semenski deo se na više mesta izbode debelom iglom. Očišćeni celer isecite na komade, a karfiol na cvetove.
Oljuštite čenove belog luka. Sastojci za salamuru se kuvaju u loncu na šporetu. 5-6 paprika sukcesivno se ubacuju u vrelu salamuru na 1-2 minuta da se popare.
Izvadite rešetkastom kašikom i ohladite na širokom plehu. Na dno svake tegle stavite stabljike celera. Odozgo rasporedite nekoliko paprika, a između njih rasporedite karfiol, celer, šargarepu i beli luk. Ovako se svaka tegla puni do vrha.
Odozgo stavite venac od stabljika celera. Umesto toga, možete koristiti pruće vinove loze da dobro pritisnete povrće. Prelijte poređanu turšiju ohlađenom salamurom, zatvorite i sterilišite tegle 15 minuta nakon što voda proključa.
Probajte i ovu parenu turšiju od crvene paprike i saznajte kako da napravite salamuru za turšiju.