Način pripreme
Orada se očisti i opere. Glava i peraja se odseku, možete ih koristiti u drugom receptu za pravljenje riblje čorbe ili ribljeg bujona.
Koristeći oštar nož, napravite dijagonalne rezove sa obe strane ribe.
Prebacimo ih u tepsiju, obilno posolimo i pobiberimo, ako volite ljuto možete posuti i krupno mlevenom tucanom paprikom. Prilikom posipanja ne propuštajte proreze na koži i unutrašnjosti ribe. Na kraju ih pospite rendanom korom od 1/2 limuna.
Isecite 1/2 limuna na kriške i gurnite ih ispod ribe.
Za marinadu oljuštite mali paradajz i isecite ga na velike komade. U to dodajemo 1/2 male glavice crvenog luka, 2-3 čena belog luka, sok od 1/2 limuna, listove 1 grančice svežeg ruzmarina, 1 kašičicu aleve paprike, 1 kašičicu paradajz pirea i 50 ml maslinovog ulja.
Homogeniziramo blenderom i uz pomoć četke premažemo ribu. Sipajte malo vode na dno tepsije i pecite ribu u sredini umerene rerne (160-180 stepeni) oko 20 minuta, prvo sa jedne strane, pa okrenite ribu i pecite još 10-15 minuta i na drugoj strani.
Tokom pečenja orade i nakon okretanja premažite je preostalom marinadom.
Poslužujemo ukusnu oradu pečenu u rerni sa kriškom limuna i salatom po izboru.
Prijatan apetit!
Pogledajte i kako da napravite oradu u tiganju, kao i finese o pečenju orade na roštilju.