Način pripreme
Patka je veoma cenjen proizvod sa visokim sadržajem proteina, masti, vitamina (posebno grupe B i A), mikropelemenata. Tako da, ukoliko s vremena na vreme spremate patku, možete ne samo da uživata u raskošnom jelu, nego i da poboljšate vaše zdravlje.
Pre kuvanja patka se opere pod slavinom i krpom se osuši iznutra i spolja.
Kao kod pileta, tako se i kod patke odstranjuje žlezda sa trtice.
Beli luk se iseče, pomeša se sa omeknutim malsacem i začinima.
U malu kaserolu se sipa sok od pomorandže i med. Kuva se dok se blago ne zgusti. U već gotovu marinadu se dodaje soja sos za perad, začine (so, biber, beli luk), sok od limuna, omeknuti maslac i isečene ili pasirane čenove belog luka. Patku obilno premažite marinadom unutra i spolja.
Stavite u frižider na jednu noć da upije arome. Pre nego što stavite patku u rernu, napunit je neoguljenim čenovima belog luka i celim šargarepama.
Operite četiri jabuke /ili koliko ima ljudi/, odsecite vrhove jabuka i izdubit eih. Napunite ih orasima, medom i borovnicama.
Ispecite ih zajedno sa povrćem ili odvojeno, kako vam se dopada. Kada su punjene jabuke gotove, poslužite ih sa patkom. Na kriške oko2-3 cm isecite oguljene krompire, šargarepu i luk.
Krompir, šargarepu i luk, isečene na kolutiće stavite oko patke. Možete da ih ispečete i odvojeno i da dodate još povrća, stavljajući ih u drugu tepsiju i začinite ih sa soli, biberom i maslinovim uljem.
U tepsiju nalijte 200 ml vode. Punjenu patku i sve pstalo prekrijte folijom.
Ukusnu punjenu patku pecite u rerni 2 sata i 10 minuta na srednjoj temperaturi, 180-200 stepeni. Patku povremeno zalivajte sosom ostalim od kuvanja, tako da će se po površini pačetine formirati karamel korica.
Cela patka, pečena u rerni je uvek lepa, ukusan i mirisna.
Bude čarobna.
Neka vam je slatko!