Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Pačetina»Pečena patka»Ukusna punjena patka pečena u rerni

Ukusna punjena patka pečena u rerni

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5891122k
Ukusna punjena patka pečena u rerni
Fotografije: Ivelina
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
130 min.
Ukupno
170 min.
Porcije
4
"S punjenom patkom na trpezi uvek je praznik - savršena ideja za novogodišnju noć ili drugi poseban povod"

Potrebni sastojci

  • patka - 1 komad, mlada, težine oko 2.5 kg
  • šargarepa - 500 g, količina po izobru
  • luk - 3 glavice
  • krompir - 1.5 ili 2 kg
  • kravlji maslac - 30 - 40 g
  • beli luk - 1 glavica
  • maslinovo ulje - 2 - 3 supene kašike
  • pomorandža - 1 komad, sveže isceđen sok
  • limun - 1/2 sveže isceđen sok
  • med - 2 - 3 supene kašike ruzmarina /3 stručka/
  • so
  • biber
  • soja sos - 2 - 3 supene kašike, količina koja vam se dopada
  • za pečene jabuke
  • jabuke - 4 komada, ili koliko je ljudi
  • orasi - 4 kašičice, iseckani
  • borovnice - 50 g
  • med - 4 kašičice
* merne jedinice

Način pripreme

Patka je veoma cenjen proizvod sa visokim sadržajem proteina, masti, vitamina (posebno grupe B i A), mikropelemenata. Tako da, ukoliko s vremena na vreme spremate patku, možete ne samo da uživata u raskošnom jelu, nego i da poboljšate vaše zdravlje.

Pre kuvanja patka se opere pod slavinom i krpom se osuši iznutra i spolja.

Kao kod pileta, tako se i kod patke odstranjuje žlezda sa trtice.

Beli luk se iseče, pomeša se sa omeknutim malsacem i začinima.

U malu kaserolu se sipa sok od pomorandže i med. Kuva se dok se blago ne zgusti. U već gotovu marinadu se dodaje soja sos za perad, začine (so, biber, beli luk), sok od limuna, omeknuti maslac i isečene ili pasirane čenove belog luka. Patku obilno premažite marinadom unutra i spolja.

Stavite u frižider na jednu noć da upije arome. Pre nego što stavite patku u rernu, napunit je neoguljenim čenovima belog luka i celim šargarepama.

Operite četiri jabuke /ili koliko ima ljudi/, odsecite vrhove jabuka i izdubit eih. Napunite ih orasima, medom i borovnicama.

Ispecite ih zajedno sa povrćem ili odvojeno, kako vam se dopada. Kada su punjene jabuke gotove, poslužite ih sa patkom. Na kriške oko2-3 cm isecite oguljene krompire, šargarepu i luk.

Krompir, šargarepu i luk, isečene na kolutiće stavite oko patke. Možete da ih ispečete i odvojeno i da dodate još povrća, stavljajući ih u drugu tepsiju i začinite ih sa soli, biberom i maslinovim uljem.

U tepsiju nalijte 200 ml vode. Punjenu patku i sve pstalo prekrijte folijom.

Ukusnu punjenu patku pecite u rerni 2 sata i 10 minuta na srednjoj temperaturi, 180-200 stepeni. Patku povremeno zalivajte sosom ostalim od kuvanja, tako da će se po površini pačetine formirati karamel korica.

Cela patka, pečena u rerni je uvek lepa, ukusan i mirisna.

Bude čarobna.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: