Način pripreme
Paradajz operemo i stavljamo u duboku posudu (kofu, šerpu, lavor). Stavlajmo vodu da provri i sa njom prelivamo paradajz.
Ostavljamo da stoji 5 minuta, nakon toga oljuštimo.
Paprike ispečemo, nakon toga stavljamo u kesu ili u šerpu da se popare pet minuta, nakon toga oljuštimo i očistimo od semenki.
Šargarepu operemo, oljuštimo i stavljamo da vri 5 minuta.
Nakon toga sve sastojke sameljemo ili pasiramo (u zavisnosti koji uređaj imate kod kuće).
Kuvamo dok se ne zgusne, dodajemo so po ukusu.
Nakon što se ljutenica skuva, ako ste koristili štampi mikser - pasirajte smesu ponovo i ostavite da se malo ohladi.
Stavite u tegle po izboru, zatvorite i kuvajte savršenu ljutenicu desetak minuta.
Pogledajte još da li je ljutenica korisna hrana i šta ljutenica treba da sadži.