Bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Zimnica»Zdrava turšija

Zdrava turšija

veronnika_pavlovaveronnika_pavlova
Šegrt
5212107
Zdrava turšija
Fotografije: veronnika_pavlova
1 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
3
"Sada svako može da napravi ukusnu domaću zdravu turšiju na jednostavan način! Evo kako"

Potrebni sastojci

  • šargarepa - 3 komada
  • crvene paprike - 3 komada
  • krastavci - 3 komada
  • beli luk - 3 čena
  • biber u zrnu
  • celer - 2 stabljike
  • mirođija - 2 grančice
  • voda - 1 l
  • morska so - 1 do 2 kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Vrlo često na policama u prodavnicama možemo videti različite vrste gotovih turšija. Međutim, ovo konzervirano povrće je nezdravo zbog visokog sadržaja šećera, ulja i bele kuhinjske soli.

Zbog ove činjenice mnoge porodice vole da čuvaju tradiciju svojih predaka praveći zimnicu u teglama. Sada svako može da napravi ukusnu domaću zdravu turšiju na jednostavan način! Evo kako:

Pripremite sastojke unapred. Povrće dobro operite i isecite na komade, pa poređajte u očišćenu i osušenu teglu. Zatim dodajte 2 kašike morske soli rastvorene u 1 litru vrele vode prethodno prokuvane na šporetu.

Alternativno, možete koristiti himalajsku so umesto morske soli. Nakon što se so rastvori, promešati rastvor i ostaviti da se ohladi, pa ga preliti preko već isečenog i poređanog u teglu povrća.

Postoji mnogo opcija kada je u pitanju spremanje ove turšije, ne postoji pogrešan način da se to uradi. Možete kiseliti samo jednu vrstu povrća ili možete urediti prelepu šarenu teglu koristeći različite vrste povrća po vašem izboru i ukusu. Važno je da se povrće prelije sa toliko rastvora da ga dobro prekrije. Ovo će sprečiti da se pojavi buđ. Ako nije preliveno sa dovoljno marinade, povrće neće moći dugo da izdrži i rizikujete da se brzo pokvari.

Za fermentaciju povrća možete dodati različite začine, uključujući beli luk, biber, piment, mirođiju ili celer po želji. Čuvanje turšije u poklopljenom, ali ne dobro zatvorenom kontejneru omogućava prirodnu fermentaciju.

U ovom stanju, turšija može trajati do 7 dana na sobnoj temperaturi. Postaje kiselija što duže stoji otvorena nezapečaćena.

Posle tri dana turšija počinje da fermentira. Ako imate hladan podrum ili frižider, turšiju treba čuvati na jednom od ovih mesta. Ovo vam omogućava da je konzumirate do 3 nedelje nakon skladištenja.

Pogledajte i kada i koliko konzervansa se stavlja u turšiju i zašto turšija pobeli.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: