Način pripreme
Pripremila sam testo na sledeći način: u 300 ml tople vode sa 1 kašikom šećera, rastvorila sam 11 g suvog kvasca, pustiila da se aktivira.
Prosejla sam oko 1 kg brašna u veliku posudu. U to sam dodala 1 jaje, 200 g kiselog mleka, 50 ml ulja, 1 kašičicu soli i kvasac.
Umesila sam mekano nelepljivo testo. Ostavila sam ga 1 sat da se udvostruči. Zatim sam ga podelila na kuglice.
Stavila sam ih u pleh sa papirom za pečenje i ostavila da se ponovo dižu 30 minuta. Domaće pogačice sam posipala izmrvljenim kravljim sirom i prelila ih mešavinom od 100 g maslaca, prženog sa nekoliko kašika prezli.
Pogačice-dušice sam pekla u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok lepo ne porumene.
Ako vam se sviđa recept, probajte klasične pogačice sa sirom ili ove pogačice iz Slivena.