Način pripreme
Stavite 50 ml od mleka u posudu. Zagreva se. U to se dodaje kvasac i malo šećera.
Promeša se i ostavi da se aktivira oko 10-15 minuta. Odvojite 1-2 kašike svežeg mleka u šolju. Preostalo mleko se takođe zagreva. Rastvorite šećer, vanilu i maslac u mleku.
U posudi miksera se slome jaja, odvajajući jedno žumance u šolju sa svežim mlekom. Umuti se da se premažu uskršnji kolači. Jaja se umute. Dodajte aktivirani kvasac i sveže mleko. Dodaje se i ulje. Sve se dobro umuti.
Brašno se prosejava. Stavlja se nastavak za testo na mikser. Postepeno se dodaje brašno. Trebalo bi da se mesi više vremena. Dodatno se mesi ručno. Trebalo bi da se dobije meko testo. Stavlja se malo brašna u posudu i ubacuje se testo.
Ostavlja se da naraste na toplom mestu 2 sata.
Narenda se kora pomorandže. Testo se premesi sa uljem. Ostavlja se da naraste još 2 sata. Testo se podeli na 6 jednakih delova. Za uskršnje kolače se biraju kalupi. Namažu se maslacem i pospu brašnom.
Testo se oblikuje u pravougaonike. U sredini po dužini obilno se premazuje tečnom čokoladom. Namotavaju se. Sa 3 komada, formira se pletenica i postavlja se u kalup. Isto se ponavlja sa preostala 3. Ostavlja se da naraste još sat vremena na toplom mestu.
Premazuju se žumancem umućenim sa malo mleka. Po želji se pospu šećerom. Peku se u rerni zagrejanoj na 160 stepeni oko 40 minuta. Probajte ovaj uskršnji kolač.
Ako vam se sviđa recept, isprobajte i druge naše predloge za ukusne uskršnje kolače, poput ovog domaćeg uskršnjeg kolača u nitima ili naš uskršnji kolač bez mešenja.