Način pripreme
U dubljoj posudi umutite meki maslac sa šećerom u penasti krem.
Dodajte jaja i mešajte dok ne dobijete glatku smesu.
Dodajte kakao, vanilu i boju za kolače.
Prosejemo brašno i dodamo ga.
Ugasimo sodu sirćetom i dodamo je u ajran. Zatim sve dodamo u testo.
Nakon što je umešano do homogene smese, testo podelimo na 3 jednaka dela.
Pecite kore u okruglom plehu obloženom papirom za pečenje, pojedinačno na 180 stepeni oko 25 minuta.
Nakon pečenja ostavite da se kora ohladi u kalupu desetak minuta, a zatim izvadite i ostavite da se ohladi na rešetki.
Ovo se radi sa preostale dve kore.
Dok čekate da se kore potpuno ohlade, pripremite krem za tortu. U veliku posudu stavite krem sir i maslac koji je na sobnoj temperaturi.
Umutite sa šećerom u prahu dok ne postane glatka smesa. Dodajte vanilu i ponovo umutite dok ne postane glatka smesa.
Jagode se operu i osuše. Odvojite nekoliko jagoda za dekoraciju. Ostatak jagoda se iseče na komade.
Stavite prvi sloj torte na poslužavnik za torte. Samo na koru odozgo premažite sa 1/2 krema i rasporedite polovinu isečenih jagoda.
Ponovo stavite drugu koru i krem, ostatak nasečenih jagoda i poslednju koru.
Šećer i voda za šećerni sirup stavljaju se u šerpu na šporet i ostavljaju dok polovina tečnosti ne ispari.
Crveni somot se zatim preliva šećernim sirupom kada se ohladi i sveže cele jagode se poređaju na prelepu tortu sa pavlakom.
Pogledajte još slatku priču o torti Crveni somot ili probajte naše druge recepte za Crveni somot.