Način pripreme
Unapred pripremite kalup za klač tako što ćete ga premazati mekim maslacem i na dno i sa strane stavite malo slatka od krušaka.
Jednu krušku iseći na tanke kriške. Samo treba da uklonite sredinu bez ljuštenja. Zalepite delove na dno i strane kalupa.
Umutite mikserom meki maslac sa šećerom i postepeno dodajte jedno po jedno jaje, vanilu, sveže mleko i na kraju brašno, prosejano sa praškom za pecivo.
Kada dobijete glatko testo za kolač, sipajte ga u pleh preko krušaka i protresite da se ravnomerno rasporedi.
Pecite na 170 stepeni u zagrejanoj rerni oko 35-40 minuta ili dok čačkalica kojom probate ne bude suva.
Okrenite kolač na poslužavnik dok je još topao. Premažite preostalim slatkom i ukrasite drugom kruškom, takođe isečenom na tanke kriške.
* Osim u rerni, ovaj kolač spremam i na pari, a tada je vreme pečenja 55-60 minuta. U ovom slučaju, kalup se odozgo prekriva streč folijom i sa dva sloja papira za pečenje, koji se skidaju odmah nakon vađenja iz uređaja za kuvanje na pari.
I ovde važi pravilo da se kolač sa kruškama i vanilom prevrne na poslužavnik dok je još topao. Prethodno možete proći nožem po ivicama da biste bili sigurni da se nije zalepio.
Pogledajte sve predloge za jesenje kolače sa kruškama i zašto je kruška super voće.