Način pripreme
Cveće treba da bude dobro procvetalo, ali da nije precvetalo. Važno je da se slatko od ruža pripremi što pre nakon branja ruža.
Isperite i osušite latice ruže. U šerpu sipajte šećer, zalijte vodom, dodajte pola kašičice limunske kiseline i kuvajte oko 20 minuta.
U posudu stavite latice, pospite preostalom limunskom kiselinom preko latica ruže i 'istucajte' ih drvenom kašikom ili lopaticom.
Sipajte ih u sirup i promešajte. Kuvajte na tihoj vatri 10-15 minuta, povremeno mešajući da se dobro promeša i ne zalepi za dno šerpe.
Dodajte kapi ružinog ulja i sok od jednog limuna. Kuvajte još 1-2 minuta.
Gotovo slatko sipajte u prethodno oprane i osušene tegle, zategnite poklopce i okrenite ih na dole dok se tegle ne ohlade sa jednostavnim slatkom od ruža.
Pogledajte i kako da napravite sopstvenu ružinu vodicu i kako se pripremaju kandirane latice ruže.