Način pripreme
Surimi štapići se ostavljaju da se odmrznu na sobnoj temperaturi. Pažljivo se odvaja crveni deo sa strane, a beli se sitno nasecka i pomeša sa delom krem sira. Krastavac se secka na tanke kolutiće.
Imperatorski pirinač se kuva prema uputstvima na pakovanju u odnosu sa vodom 1:2. Stavlja se krpa i ostavlja se sa strane, dok se u potpunosti ne ohladi. Sirće i šećer se pomešaju, blago se zagreju i mešaju dok se šećer u potpunosti ne istopi u sirćetu.
Nakon toga se tečnost dodaje u pirinač. Uzima se karton od svežih jaja. Oblaže se providnom kuhinjskom folijom i u svako gnezdo se stavlja crveni deo surimi štapića, nakon toga se dodaje smesa od iseckanih surimi štapića sa krem sirom, stavlja se kolutić krastavca, malo ostalog krem sira, kašika imperatorskog pirinča i na vrhu se odseče kvadratić kore od algi Nori.
Tako se radi sa svim ostalim gnezdima od kore, dok se ne potroše sastojci. Domaći suši se pokriva komadom providne folije za sveže čuvanje, pažljivo se pritiska prstima i ostavlja se u frižideru na nekoliko sati. Prilikom serviranja se okreće u suprotnom smeru tako da kora Nori ostane kao osnova sušija, a surimi štapići budu gornji deo.
Suši sa imperatorskim pirinčem - egzotičan, efektan i veoma ukusan. Može da se servira sa vasabi sosom.