Način pripreme
Priprema crnog luka: Odsecite poklopce luka i oljuštite ga. Potopite ga u lonac sa vrelom slanom vodom oko 5-6 minuta, dok slojevi ne omekšaju i mogu da se lako odvoje. Ostavite da se oljuštene glavice ohlade kako biste mogli da odvojite slojeve i da ih koristite kao listove za sarme.
Priprema nadeva:
U dubljem tiganju ugrejte maslinovo ulje i prodinstajte šargarepu i rendani paradajz.
Dodajte oprani pirinač i mešajte dok ne postane providan.
Stavite paradajz pire, alevu papriku i šafran (možete da ga prethodno rastvorite u malo tople vode). Začinite solju, biberom i kuminom po ukusu.
Dodajte 1 šolju vode i pustite da pirinač malo nabubri, dok ne upije tečnost. Na kraju dodajte seckano sveže začinsko bilje (peršun i mirođiju).
Zavijanje sarmi:
Stavite 1-2 kašičice nadeva na svaki list luka i umotajte u sarmu.
Sarme poređajte zbijeno u šerpu.
Dinstanje:
Prelijte sarme vodom (oko 1 i 1/2 šolje) i stavite teški tanjir da ih pritisnete.
Kuvajte na laganoj vatri oko 30-40 minuta dok pirinač nije potpuno gotov.
Serviranje:
Sarme od luka poslužite tople ili hladne sa svežim začinima ili u kombinaciji sa punjenim zelenim paprikama.
Prijatan apetit!
Ako volite sarmice, obavezno probajte i klasične sarmice od kupusa ili naše ukusne sarmice od lista vinove loze.