Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Sarme»Sarme od luka sa mlevenim mesom

Sarme od luka sa mlevenim mesom

Mina DimitrovaMina Dimitrova
Šef kuhinje
4931522k
Sarme od luka sa mlevenim mesom
Fotografije: Mina Dimitrova
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
4
"Unikatno ukusno delo samo sa sastojcima iz ormara... Ove sarme od luka sa mlevenim mesom su naša nova omiljena večera."

Potrebni sastojci

  • mleveno meso - 300 g
  • pirinač - 1 šolja
  • luk - 1 mala glavica (za nadev)
  • beli luk - 2 čena
  • ulje - 2 supene kašike
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • crni biber - 1 kašičica
  • kumin - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 kašičica
  • sok od paradajza - 1 šolja
  • lovorov list - po želji
  • voda - 1 šolja (za kuvanje)
* merne jedinice

Način pripreme

Ogulite glavice luka i skuvajte ih u ključaloj vodi za otprilike 10 minuta dok ne omekšaju, ali da se ne raspadnu.

Nakon toga ih izvadite i ostavite da se ohlade. Nakon toga pažljivo izvadite unutrašnjost svake glavice luka ostavljajući cele spoljašnje slojeve.

Sitno naseckajte malu glavicu luka i belog luka i zapržite ih u 1 supenoj kašici ulja dok ne postane zlatkasto.

Dodajte mleveno meso i zapržite ga dok ne postane zlatkasto i dok se ne izmrvi. Dodajte pirinač i dobro izmešajte.

Zatim dodajte začine - alevu papriku i crni biber, kumin, so i šećer. Sve dobro izmešajte.

Dodajte malo vode, pokrijte i ostavite da se kuva otprilike 5 minuta dok pirinač ne upije tečnost i ne omekša.

Na kraju dodajte sok od paradajza i još malo soli, ukoliko je potrebno. Ostavite nadev da se blago ohladi.

Uzmite ohlađene ljuspice luka i pažljivo ih napunite nadevom. Uvijte kao sarme. Poređajte sarme u tepsiju. Između njih možete staviti lovorove listove za aromu.

Zalijte vodom i dodajte ostalu kašiku ulja. Punjeni luk pokrijte aluminijumskom folijom i ostavite na 200 stepeni na otprilike sat vremena, dok luk i pirinač ne budu dobro skuvni.

Sjajne sarme od luka sa mlevenim mesom - da poližeš prste.

Ako volite da jedete luk, probajte i naše predloge za neodoljive kružiće od luka ili klasičnu francusku supu od luka.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: