Način pripreme
Skuvamo 1 i 1/2 šolju vode u aparatu za kuvanje pirinča sa 3 čaše vode, himalajskom soli - 1 i 1/2 kašičkice, biberom - 1/4 kašičice i 2 supene kašike nerafinisanog suncokretovog ulja.
Nakon oko 25 minuta je gotov, promešamo i ostavljamo da se ohladi. Svežu koprivu, zelena pera mladog luka i lisitće nane - sitno iseckamo. U maloj šerpi na vatri ugrevamo malo nerafinisanog suncokretovog ulja i vode (koliko da pokrije dno) i sipamo isečeni zeleniš.
Posolimo ih prstohvatom soli i bibera i poklopimo. Kad omekšaju, nakon nekog trenutka ih dodajemo u skuvani pirinač. Začinimo sve sa još pola kašičice himalajske soli, koprive u prahu - 1 kašičica, kumina - 1/2 kašičice i biber - 1/3 kašičice.
Probamo i po kusu treba da bude malo jači, pošto prilikom obrade na pari može da ostane neslano. Promešamo i nadev je gotov.
Poparimo velike listove zelja toplom vodom i nakon što malo odstoji ocedimo. Stavljamo 1 supenu kašiku nadeva od pirinča u početak lista, savijamo ka unutra ivice koje štrče po celoj dužini i uvijamo u pljosnat rolat.
Ređamo sarmice na korpu za kuvanje na pari u šerpu sa malo vode.
Poklopimo i nakon što voda provri kuvamo na pari 5-10 minuta (ne mnogo dugo, pošto su listovi zelja mnogo krehki).
Serviramo prolećne sarme od listova zelja sa pirinčem i koprivom - za raznovrsnost u meniju u sezoni zeleniša.