Način pripreme
Počinjemo sa gvakamoleom - u blender stavimo avokado, beli luk, maslinovo ulje, so i peršun i mutimo dok ne postane glatki pire.
Nakon toga, oljuštimo paradajz i odstranimo mu semenke, pa ga isečemo na sitne kockice, dodamo u gvakamole, dobro promešamo i ostavimo u frižideru.
Sledeći korak je poširanje jaja – stavite vodu u lonac da provri, a kada provri dodajte so i sirće. Sada malo smanjimo temperaturu šporeta, jer se jaja pri padu temperature poširaju i voda ne treba da ključa.
Sada, jednom kašikom, dobro promešajte da napravite mali vrtlog i ubacite jaje tačno u sredinu. Možete da radite jaja jedno po jedno ili dva, ali ako vam nije važno kako izgledaju, možete da radite sva četiri odjednom oko 4-5 minuta u vodi.
Kada su jaja gotova, izvadite ih na papir ili cediljku da se dobro ocede. Sada uzimamo tiganj i pečemo hleb na laganoj vatri oko 1-2 minuta sa jedne strane. I pretposlednji korak je da se proprži malo maslaca sa alevom paprikom i malo maslinovog ulja da maslac ne zagori.
Radnja se odvija, ponovo na laganoj vatri oko 2 minuta, a prvo sipamo maslinovo ulje, zatim maslac i na kraju alevu papriku.
I sada smo pri kraju, ostalo je najbolje - uzmite tanjir i stavite kriške u njega, pa ih namažite avokadom (gvakamoleom), trebalo bi da bude debeo sloj.
Najlakše će vam biti viljuškom, pa stavite po dva jaja na krišku i prelijte maslacem i alevom paprikom.
Na kraju iskidajte pršutu na jaja. I to je sve, ako želite, možete pogledati video, tamo pokazujem i objašnjavam kako se sve dešava korak po korak.
Neka vam je prijatno sa mojim tostom od avokada sa poširanim jajima i pršutom :)
I prijatan dan!
Pogledajte još ideja za zdrave sendviče i saznajte da li je zapravo avokado štetan?