Način pripreme
Počnite tako što ćete napraviti ćuftice.
Mladi luk i peršun sitno iseckajte i dodajte ih u mleveno meso zajedno sa začinima, umućenim jajetom i prezlama.
Umesite smesu i stavite je u frižider na sat vremena.
Od začinjenog mlevenog mesa oblikujte ćuftice /veličine oraha/, pecite ih u rerni dok ne budu gotove.
Pripremite pire krompir tako što ćete oljušteni krompir kuvati 30 minuta. Dok je vruć, izgnječit ga presom, dodajte maslac i vrelo mleko, dodajte žumance, mešajte dok ne postane vazdušasto.
Pripremite slatko-kiseli sos.
Paprika i luk se iseku na trake i proprže. Pripremite sos tako što ćete pomešati sve sastojke i zagrevati na umerenoj vatri 5 minuta uz stalno mešanje. Zatim dodajte paprike i luk.
Sastavite jelo.
Na dnu okruglog keramičkog pleha istopite grudvicu maslaca, rasporedite i poravnajte pire, sipajte kiselo-slatki sos, na sos poređajte pečene ćuftice, obilno pospite rendanim kačkavaljem i pospite dimljenom alevom paprikom.
Ćuftice pecite dok se kačkavalj ne istopi i dok ne dobiju lep ten.
Kada se malo prohlade, pospite mini ćuftice preko krompir pirea peršunom i origanom.
Pogledajte još ukusnih ideja za parti ćuftice i naučite savršene proporcije mlevenog mesa za ćuftice.