Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Mleveno Meso»Ćufte»Ćuftice sa kremastim sosom od pečuraka

Ćuftice sa kremastim sosom od pečuraka

Sia RibaginaSia Ribagina
Šef kuhinje
5801352k129
Ćuftice sa kremastim sosom od pečuraka
Fotografije: Sia Ribagina
1 / 3
06/03/2024
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
4
"Ćuftice sa krem sosom od pečuraka, posute sa malo peršuna za boju i raspoloženje - savršena večera"

Potrebni sastojci

  • mleveno meso - 600 g
  • jaja - 1 komad
  • prezle - 2 kašike
  • luk - 1 glavica
  • so
  • biber - po ukusu
  • kumin - 1/2 kašičice, mleveni
  • ulje - 50 ml za prženje
  • pečurke - oko 600 g / koristila sam 2 tegle celih mariniranih pečuraka/
  • maslinovo ulje - 1 kašika
  • kravlji maslac - 100 g
  • beli luk - 2 čena
  • bujon - 400 ml od govedine / povrća
  • pavlaka - 250 ml tečna za kuvanje
  • aleva paprika - 1 kašičica, ljuta
  • so
  • biber - po ukusu/za sos
  • peršun - nekoliko grančica
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu stavite mleveno meso sa sitno seckanim lukom, jajetom, prezlama i začinite kuminom, solju i biberom.

Umesite i oblikujte male ćuftice.

Sipajte ulje u šerpu i stavite na šporet. Pržite ćuftice do zlatne boje, okrećući ih tako da se ravnomerno prže sa svih strana.

Izvadite, ocedite na kuhinjskom papiru i uklonite ulje iz tiganja.

Vratite tiganj na vatru i dodajte maslac sa malo maslinovog ulja.

Pečurke iseći na krupnije komade, ja sam koristila marinirane pečurke iz tegle i ostavila ih cele.

Dodajte pečurke u ulje i pržite nekoliko minuta do zlatne boje.

Začinite solju, biberom i izgnječenim belim lukom. Promešati i dodati bujon, dodati prstohvat aleve paprike/ljute.

Vratite ćuftice u tiganj i pokrijte poklopcem.

Kuvati dok se deo bujona ne reducira, oko 10 minuta, trebalo bi da se smanji na pola.

Dodajte tečnu pavlaku, promešajte i ostavite još nekoliko minuta dok ne dobijete srednje gust kremasti sos.

Na kraju pospite peršunom i poslužite tople ćuftice sa krem sosom od pečuraka.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: